Do Brna dorazila poslední z první objednávky nových tramvají od Škody, další dodávky budou ve druhém pololetí

Dodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda Group

DPMB letos objednal dalších patnáct vozidel.

Škoda Group dokončila a předala již pátou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Dopravní podnik města Brna (DPMB). Završila tak první objednávku na pět tramvají ze smlouvy z roku 2021. Do Brna má postupně dorazit ještě dalších patnáct obousměrných vozidel, dodávka začne ve druhém pololetí.

O dokončení první části objednávky informovala Škoda Group na svém profilu. Původně dlouho hrozilo, že prvních pět bude i posledních, město ale nakonec využilo opci a objednalo dalších patnáct vozů. DPMB dostane z Integrovaného regionálního operačního programu dotaci ve výši 630 milionů korun. „Nákup nových vozů z vlastních zdrojů bychom si v současné době nemohli dovolit. Cena jedné tramvaje je totiž 60 milionů korun. Z toho důvodu jsme se rozhodli zažádat o dotaci a uspěli jsme. Pokryje 70 % kupní ceny a zbylých 270 milionů pak budeme muset zaplatit z našeho rozpočtu,“ uvedl šéf DPMB Miloš Havránek.

Nová obousměrná tramvaj má postupně nahradit stárnoucí vozidla KT8D5 z 80. a 90. let. Měří 31 metrů a pojme až 233 cestujících, z toho 64 sedících. Maximální provozní rychlost je 70 km/h. Tramvaj je klimatizovaná, má kamerový systém, USB nabíječky nebo částečně ztmavená boční okna. Elektrická výzbroj umožňuje rekuperaci, tedy navracení elektřiny při brždění zpět do sítě. Jezdí hlavně na lince 8 ke Kampusu po nové trati, která byla otevřena loni.

DPMB uzavřel se Škodou Group smlouvu na dodávku až 40 nových tramvají 45T v roce 2021. Dodávka nových tramvají se má uskutečnit ve třech vlnách po pěti vozidlech. První vozy chce DPMB získat ještě letos, poslední várka by měla dorazit v první polovině roku 2025.

Dodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupDodávka poslední tramvaje ForCity Smart 45T z objednávky pěti kusů pro Brno. Foto: Škoda GroupTřetí tramvaj 45T dorazila do Brna. Foto: DPMBTramvaj Škoda 45T. Pramen: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda Group
Tagy 45T Dopravní podnik města Brna DPMB ForCity Smart 45T Škoda ForCity Smart 45T Škoda Group
55 komentářů