Nové noční vlaky přes Česko. Rakouské dráhy začaly prodávat jízdenky na spojení do Berlína i Mnichova

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Morava získá i nové večerní a na cestě zpět ranní spojení do Krakova a Vratislavi.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB začaly s prodejem jízdenek na nové noční vlaky, které povedou i přes Česko a otevřou nové možnosti cestování do německých a polských měst přes noc.

Jde konkrétně o obnovení nočního spojení Vídně (resp. nově prodloužen až z/do Grazu) a Berlína a o zcela novou linku Mnichov – Varšava. Oba vlaky povedou přes Česko. Nové spoje se objevily už v návrhu jízdního řádu, nyní je spojení již stoprocentně jisté. Dnes je potvrdily i České dráhy, které jsou dopravcem těchto vlaků na českém území.

Úplně novým spojením je trasa Mnichov – Varšava, která vede přes Vídeň , Linec a Salcburk. Na českém území zastaví v Břeclavi, Ostravě a Bohumíně. Ve směru na Varšavu nejde o zásadní zlepšení spojení díky dlouhodobé existenci přímého vlaku Praha – Varšava. Směrem na jih jde o úplně nové možnosti. Cestujícím z Ostravy se nabízí nově brzké spojení do Vídně s příjezdem v pět ráno i dál na západ až do Mnichova. Nevýhodou jsou jen časy odjezdů: z Ostravy do obou směrů kolem druhé hodiny ranní.

Morava získá i nové večerní a na cestě zpět ranní spojení do Krakova a Vratislavi. Nově pojede vlak EC 102/103 Danubius z Vídně do Krakova, v Bohumíně bude přestup na další vlak do Vratislavi. V obou polských městech je nový spoj kolem desáté večer, zpět odjíždí v šest ráno.

Na území Polska dochází ke zkrácení cestovních časů některých spojů v řádu až desítek minut. Díky tomu se zkracuje cestovní doba vybraných vlaků mezi českými městy a Varšavou, Krakovem či Gdaňskem.

Na koleje se vrací i noční vlak mezi Vídní a Berlínem. Začínat a končit bude již v Grazu. Z pohledu tuzemských cestujících nabídne nově spojení do Prahy večer z Berlína s odjezdem po 19. hodině a příjezdem do Prahy kolem půlnoci, ve Vídni bude vlak kolem sedmé. Ve směru do Berlína stojí za zmínku noční spojení z Brna až do Berlína či nepříliš praktické spojení Praha – Berlín s odjezdem ve tři ráno.

Jízdní řád nočního vlaku Varšava - Mnichov. Foto:  ÖBBJízdní řád nočního vlaku Mnichov -Varšava . Foto:  ÖBBJízdní řád nočního vlaku Graz - Berlín. Foto:  ÖBBJízdní řád nočního vlaku Berlín - Graz. Foto:  ÖBB
Tagy České dráhy nightjet noční vlaky ÖBB
71 komentářů