Nová silnice na Semilsko má podporu obcí a kraje, proti jsou majitelé oslí farmy

Doprava přes turnovské náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDoprava přes turnovské náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nová silnice výrazně uleví centru Turnova a obcím na stávající silnici přes Tatobity.

Stavba nového přivaděče silnice II/283 z budoucí mimoúrovňové křižovatky Žernov na plánované silnici I/35 má podporu všech dotčených obcí a Libereckého kraje. Proti jsou naopak majitelé některých nemovitostí podél trase, zejména pak Spolek Tisovka.

Vyplynulo to z dnešního veřejného projednání více než šest kilometrů dlouhé silnice v Turnově. Vznik nové komunikace je podmínkou souhlasu se stavbou nové silnice mezi Turnovem a Jičínem. Bez nové silnice I/35 se ale stavět nebude. Přeložka má výrazně ulevit zejména Turnovu, kde přes náměstí dosud jezdí 15 000 aut denně.

Pro naše město je to klíčová záležitost,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke. Podle hejtmana Martina Půty všechna zastupitelstva podél silnice s novou trasou souhlasila. „Jako kraj se hlásíme k investici do této silnice,“ řekl Půta.

Proti vedení trasy vystupuje Spolek Tisovka, jehož zástupci zabrali většinu času veřejného projednávání. „Spolek Tisovka není proti výstavbě I/35 ani přivaděče, ale proti nedomyšleným a vůči občanům a přírodě necitlivým projektům a zfušovaným a účelovým posudkům, které jen mrhají penězi a časem nás všech,“ uvádí na svém facebookovém profilu spolek. Stojí za ním například majitelé místní oslí farmy. Jedním z bodů, který kritizovali, bylo například i to, že trasa nevede okolními sady. I sadaři (firmy patřící majiteli Fio banky) ale vznesli na projednání připomínky. Proti stavbě vznikla i petice, kterou zatím podepsalo 38 lidí.

Silnice by začínala u plánované mimoúrovňové křižovatky Žernov, končila by za křižovatkou silnic Zelený háj u Hořenska. Silnice je navržena jako 9,5 metru široká. Na šesti kilometrech musí překonat zhruba 100 metrů převýšení. Jednou z verzí je i prodloužení silnice až ke Slané. Přeložka by vyvedla tranzitní dopravu do Semil, Jilemnice či Lomnice nad Popelkou mimo centrum Turnova i další obce po trase.

 

Trasa přivaděče Žernov - Zelený háj k budoucí novostavbě silnice I/35. Foto: ŘSD
Tagy I/35 II/283 MÚK Žernov - Zelený háj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
16 komentářů