Křižovatku mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem čeká proměna, posune se trať

Křižovatka v Zašové na silnici I/35. Foto: Google Street ViewKřižovatka v Zašové na silnici I/35. Foto: Google Street View

Náklady na stavbu se blíží 200 milionům korunám.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo vybírat zhotovitele přestavby křižovatky v Zašové na silnici I/35. Stavba mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm má vyřešit především komplikovaný výjezd řidičů ze Zašové i motoristů odbočujících do obce.

Zakázka je na profilu zadavatele, podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla má již stavba pravomocné stavební povolení a je hotová majetkoprávní příprava. Hodnota zakázky je 191,6 milionu korun.

Na silnici chybějí odbočovací pruhy, navíc křižovatku protíná železniční trať z Valašského Meziříčí do Rožnova. „Hlavně ve špičkách zde vznikají kolizní situace ohrožující účastníky silničního provozu. Stávající stav již neodpovídá dnešním dopravně-bezpečnostním standardům,“ vysvětluje ŘSD v informačním letáku stavby.

K úpravě dojde v rovinaté jižní části obce Zašová. Jde o místo, kde je obec překřížena paralelním průtahem silnice I. třídy a železniční tratí. Kvůli větší bezpečnosti na silnici dojde k příčnému posunu železniční trati o 24 metrů v oblasti zastávky Zašová, aby byl byl vytvořen prostor pro rekonstrukci křižovatky na silnici I/35 při průjezdu obcí a zejména pro oddálení této křižovatky od úrovňového přejezdu. Nová křižovatka bude řízená světelnou signalizací.

Na křižovatce vzniknou nové odbočovací pruhy a chodníky. Kolem obce také vznikne 181 metrů dlouhá protihluková stěna. Zahájení prací plánuje ŘSD v druhé polovině roku, hotovo má být v roce 2026.

Úprava křižovatky v Zašové na silnici I/35. Foto: ŘSD
Tagy I/35 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD trať 281 Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm Zašová
54 komentářů