ŘSD od pondělí zavře část silnice I/35, urychlí tím opravu. Vznikne „lego křižovatka“

Křižovatka silnic I/35 a I/34 u Koclířova. Foto: Google Street ViewKřižovatka silnic I/35 a I/34 u Koclířova. Foto: Google Street View

Křižovatka má být provizorní přestavbou bezpečnější.

Na více než měsíc zavře od pondělí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) část silnice I/35 na Svitavsku. Důvodem je oprava tří kilometrů dlouhého úseku silnice od křižovatky s novým obchvatem Svitav do Koclířova.

Jde o druhou etapu akce opravy úseku Gajer – Hřebeč, která začala loni. Hlavním důvodem je oprava povrchu. „Nyní nás čekají další tři kilometry vozovky a přestavba stávající průsečné koclířovské křižovatky I/35 a I/34 na okružní křižovatku, která bude provedena ze stavebnicového sytému typu ‚lego‘. Součástí prací bude i výměna mostních závěrů,“ uvedla Petra Drkulová z týmu komunikace ŘSD.

„Lego“ se u silničářů říká plastovým obrubníkům, ze kterých vznikne provizorní okružní křižovatka. Dojde zde také ke snížení rychlosti. Jde o křižovatku se silnicí I/34 na Svitavy, kde denně projede přes 17 tisíc aut. „Křižovatka Koclířov je nebezpečná z důvodu odbočení doleva a přejíždění napříč,“ uvedlo ŘSD v zadávací dokumentaci.

Uzavírka silnice I/35 u Svitav. Foto: ŘSD

Oprava proběhne za plné uzavírky úseku. „Podle předpokladu bude dokončena v rekordním čase, to je do 19. května. Objízdná trasa bude vedena po obchvatu Svitav,“ dodala Drkulová.

Zhotovitelem je sdružení firem EUROVIA CZ, M-Silnice a MADOS, celková hodnota zakázky je 133,79 milionu korun bez DPH.

Opravou prochází úsek, vedle kterého se staví již dálnice D35. Podle ŘSD je ale oprava už nyní nutná. „Stávající komunikace I/35 je zatížena vysokou intenzitou dopravy ve směru západ–východ ČR. Úsek silnice I/35 od města Svitavy po tunel Hřebeč je projektově připravený od roku 2020 a realizace opravy komunikace je neodkladná z důvodu poruch na vozovce,“ uvedla loni Drkulová. Podle sčítání dopravy tímto úsekem jezdí 11–20 tisíc aut denně.

Tagy I/35 I/35 Gajer-Hřebeč Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů