Nárůst mezd o více než 12 procent. Deutsche Bahn zažehnala další stávku, odboráři přistoupili na kompromis

Nové uniformy Deutsche Bahn. Foto: DBNové uniformy Deutsche Bahn. Foto: DB

K výsledku dospěly obě strany po smírčím řízení.

Členové německých železničních a dopravních odborů EVG v rozsáhlém elektronickém hlasování přijali kompromisní dohodu o mzdách s drahami Deutsche Bahn (DB), a odmítli tak časově neomezenou stávku. Odbory včera odpoledne oznámily, že dohodu podpořilo 52,3 procenta hlasujících. Odmítnutí dohody by vedlo ke stávce, která by ochromila nejen německou železnici, ale dopadla by i na spojení s Českou republikou.

„Je dobrou zprávou pro všechny, že jsme v této složité době dosáhli mzdové dohody,“ řekl k výsledku hlasování personální šéf DB Martin Seiler. Poznamenal, že cesta k ujednání byla velmi náročná, ale nakonec mají zaměstnanci více peněz, podnik získává díky smlouvě jistotu pro budoucí plánování a cestující se nemusejí obávat stávky. Kolektivní smlouva se vztahuje na asi 180 000 zaměstnanců, kteří v rámci DB zastávají různé profesní pozice.

Díky červencovému smírčímu řízení odboráři a vedení drah dosáhli kompromisu, ke kterému obě strany v předchozích měsících dospět nedokázaly. Výsledkem je dohoda, která zaměstnancům drah zvýší mzdy celkem o 410 eur (9890 Kč), a to o 200 eur (4825 Kč) v prosinci a o 210 eur (5065 Kč) v srpnu nadcházejícího roku. EVG uvedla, že to je nárůst o více než 12 procent. Odbory původně od DB požadovaly zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (15 700 Kč), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin, což ale dráhy odmítly.

Zvýšení příplatků a 2850 eur jako jednorázová prémie

Dohoda ještě obsahuje zvýšení příplatků o osm procent a také jednorázovou protiinflační prémii 2850 eur (68 750 Kč). Tato prémie, kterou dostanou železničáři v říjnu, nebude díky vládnímu kompenzačnímu balíčku zdaněna. Kolektivní smlouvu požadovaly odbory uzavřít na 12 měsíců, zatímco Deutsche Bahn usilovaly o lhůtu 27 měsíců. Nová kolektivní smlouva bude nakonec platit 25 měsíců.

Po dosažení kompromisu ve smírčím řízení se odbory obrátily na své členy, kteří jsou zároveň zaměstnanci DB. Ti nakonec v hlasování dohodu přijali. Ke schválení nových podmínek vyzvaly dráhy DB i vedení EVG, proto se očekával kladný výsledek. Pro vyhlášení stávky by bylo nutné, aby se pro ni vyslovilo na 75 procent hlasujících.

Tagy Deutsche Bahn EVG
47 komentářů