Hřib chce z metra Anděl odstranit plastiku česko-sovětského přátelství. Je lživá, míní

Vestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPP

Výzdoba stanice vybudované sovětskými techniky přečkala i přejmenování stanice. Podle tehdejších politiků se "historie neměla vymazat."

Náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) navrhl na pondělní jednání radních kontroverzní bod. Hodlá upravit plastiku československo-sovětského přátelství z vestibulu stanice metra Anděl u autobusového terminálu Na Knížecí.

Tahle plastika na Andělu je lživá, proto jí dáme novou podobu,“ uvedl Hřib na síti X. Radním navrhne upravení plastiky nebo její zasazení do nových souvislostí.

Uskutečnilo by se to podle něj prostřednictvím výtvarné soutěže ve spolupráci s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy.

Zdeněk HřibPlastika ve stanici metra Anděl. Zdroj: VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia CommonsVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPP

Do té doby vznikne podle Hřiba u nápisu Praha – Moskva cedule s uvedením na pravou míru.

Přátelství mezi Moskvou a Prahou, které tenhle nápis naznačuje, bylo totiž jen vymyšlenou propagandou. V roce 1985, kdy došlo ke zprovoznění stanice Anděl (dříve Moskevská), bylo Československo okupováno Sovětským svazem. A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem,“ konstatoval Hřib.

Zároveň poukázal na paralelu se současnou ruskou okupací Ukrajiny.

„Historii nelze smazat“

Ražba stanice začala v roce 1980 a pod názvem Moskevská byla otevřena 2. listopadu 1985. Původně byl navrhován spíše název Lidická podle nedaleké ulice.

Přejmenována na dnešní název byla 22. února 1990. Její protějšek Pražskaja v Moskvě přejmenována nebyla. V roce 2014 byla druhou nejvytíženější nepřestupní stanicí pražského metra.

Její výstavby se zúčastnili inženýři a architekti z bývalého SSSR, zatímco pracovníci československého Metrostavu budovali v Moskvě stanici Pražská. Obě stanice měly představit styl stanic v družebním městě.

V prostoru nástupiště jsou umístěny bronzové odlitky, zobrazující tradiční motivy socialistického realismu, jako „přátelství“ se SSSR, dobývání vesmíru apod. Odlitky byly v roce 1989 sejmuty, ale po krátké době opět vsazeny, neboť bylo dosaženo shody v názoru, že „historii nelze vymazat“.

Stanice má připomínat střechy pravoslavných kostelů, bílá barva mramoru evokuje barvu sněhu. V Moskvě je Andělu nejpodobnější pravděpodobně stanice metra Rimskaja. Reliéfy se občas stávají cílem vandalů, některé jsou dnes již značně poškozeny.

Tramvaj proti genocidě

Loni v červnu Hřib inicioval polep soupravy tramvají na pomoc Ukrajině. Speciální vizáž má podpořit válčící zemi a zároveň prostřednictvím QR kódu nabídnout lidem možnost přispět na pomoc tamní armádě i civilní obraně.

Tramvaj proti ruské genocidě. Prahu bude brázdit souprava na pomoc Ukrajině

Hřib při představení tramvaje uvedl, že se tímto krokem Praha připojuje ke kampani evropských měst, jako je Vídeň, Haag, Vilnius či Riga. „Projekt lidem umožňuje bezpečně přispět na pomoc Ukrajině před ruskou genocidou, která tam právě probíhá,“ řekl Hřib.

Tagy Metro B Rusko stanice metra Anděl Zdeněk Hřib
216 komentářů