Na D2 u Brna se srazily dva autobusy. Přes 70 lidí je zraněno, jeden řidič zemřel

Nehoda autobusů na D2. Foto: Policie ČRNehoda autobusů na D2. Foto: Policie ČR

Záchranáři aktivovali traumaplán.

Nehoda dvou autobusů dnes na několik hodin uzavřela dálnici D2 u Brna v obou směrech. Jak vyplývá z vyjádření policie a hasičů, jeden člověk zemřel. Policie na Twitteru uvedla, že jde o řidiče jednoho z autobusů.

Aktualizace 19.20
Podle nejnovějších informací policistů cestovaly v každém z nabouraných autobusů téměř čtyři desítky cestujících, občané Česka i cizinci. Počet zraněných přesáhl sedm desítek.

Hasiči zřídili k události informační linku 950 640 000 pro informování rodinných příslušníků a blízkých osob o osobách zasažených touto mimořádnou událostí.

Cestující, kteří vyvázli bez zranění, převezli hasiči do Brna. Dálnice ve směru na Břeclav se pro provoz otevřela v 17:48. Směr na Brno, v němž k nehodě došlo, zůstal zatím nadále uzavřený.

U nehody zasahovalo 26 zdravotnických posádek se sanitními vozy, třemi vrtulníky a vozem ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům. Vrtulníky z Jihomoravského a Olomouckého kraje a z Vysočiny přepravily tři těžce zraněné do nemocnic na jihu Moravy.

„Traumaplán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové,“ uvedla pro ČTK ředitelka jihomoravské zdravotnické záchranné služby Hana Albrechtová.

Ze 76 zraněných utrpělo čtrnáct osob vážná zranění, ostatní byli zraněni středně těžce nebo lehce. Zranění zahrnovala zlomeniny či otevřené rány. Zásah na místě již skončil, všichni zranění byli dopraveni do jihomoravských nemocnic, nebylo nutné nikoho převážet mimo kraj,“ uvedla Albrechtová.

Patnáct jednotek hasičů vyprostilo dvanáct lidí. Jejich mluvčí Jaroslav Mikoška ČTK potvrdil, že museli vyprošťovat člověka, který při nehodě zemřel. Na místě byla k dispozici psycholožka.

Nehoda se stala mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka ČTK řekl, že ke srážce došlo ve směru na Brno, od 15:52 byla dálnice v místě uzavřena v obou směrech, doplnil Mikoška. Podle informací na serveru Dopravniinfo.cz se tvořily kolony nejen na D2, ale i na sjezdech z D1 na D2 a na souběžné silnici číslo 52 na Rajhrad.

Policisté doporučovali řidičům cestujícím ve směru na Břeclav opustit dálnici na exitu Modřice a dále pokračovat přes Rajhrad a Blučinu zpět na D2. Ve směru na Brno byla možná objížďka po stejné trase. Alternativně lze na Brno směřovat přes Měnín a Chrlice.

Jeden z autobusů byl v barvách FlixBusu. Podle mluvčího Tomáše Beránka do něj zezadu narazil jiný autobus. Při srážce se vysypalo sklo zhruba do třetiny autobusu. Na jeho palubě bylo 35 cestujících a dva řidiči, řekl Beránek ČTK.

Tagy D2 hromadná nehoda
61 komentářů