Vznikne nová spojka dálnic D2 a D52. Obchvat jihomoravské Blučiny vyjde na miliardu

Dálnice D52 u Pohořelic. Autor: User:My Friend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8303906Dálnice D52 u Pohořelic. Autor: User:My Friend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8303906

Stavba má začít v roce 2025, příští rok proběhne doprojektování a soutěž.

Jihomoravští radní odsouhlasili plán krajských silničářů na výstavbu obchvatu Blučiny na silnici II/416. Součástí projektu je téměř 4,5 kilometru nové silnice, dvě křižovatky, tři sjezdy a pětice mostů.

Máme stavební povolení a díky obci vykoupené pozemky. Projekt je tak nachystán k tomu, abychom mohli udělat podstatný krok, a to dokončit dokumentaci a zahájit samotnou výstavbu,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Stavba obchvatu přijde na jednu miliardu korun včetně DPH. Kraj chce o financování jednat s ministerstvem dopravy a vládou, silnice totiž podle hejtmana v podstatě slouží jako spojka mezi D2 a D52. Zároveň bude kraj usilovat i o evropské dotace.

Kraj od obce zatím vykoupil 225 pozemků za 30,4 milionu korun. Poslední sada výkupů dvaceti pozemků s kupní cenou 5,4 milionu se bude projednávat příští týden.

Obchvat bude začínat u dálniční křižovatky a dál povede severně od obce územím nivy Litavy. Na stávající silnici II/425 se napojí okružní křižovatkou u benzinové pumpy mezi Vojkovicemi a Židlochovicemi.

Propojení vyřeší kapacitně až tangenta

Stavba má začít v roce 2025, příští rok proběhne doprojektování a soutěž spolu s přeložkami vysokého napětí. Dokončení se předpokládá za tři roky. Součástí stavby bude také přeložka silnice III/41614 v délce téměř půl kilometru. Délka úprav ostatních navazujících komunikací je podle náměstka hejtmana pro dopravu Jiřího Crhy 1,418 km.

Obyvatelé Blučiny plán kraje vítají. „Obyvatelé Blučiny a okolních obcí nemohli dostat lepší vánoční dárek,“ uvedl starosta obce Jan Šenkýř.

Obec s více než dvěma tisíci obyvateli tak vyřeší dlouholeté zatížení těžkou dopravou. „Blučina se prakticky celá rozkládá podél silnice druhé třídy. Mnoho domů je zde 150 let starých a nachází se v bezprostřední blízkosti této komunikace. V extrémním případě v nejužších místech v Komenské ulici jsou domy od rušné komunikace vzdáleny jen 70 centimetrů,“ popisuje současnou situaci starosta.

V budoucnu by měla obě dálnice propojit brněnská Jižní tangenta, která bude o několik kilometrů severněji. Má začínat rozštěpnou křižovatkou u Rajhradu, kde se dálnice D52 nyní mění na I/52 a pokračuje přes Modřice jako Vídeňská ulice. Na D2 se dálniční tangenta napojí prostřednictvím nové MÚK Chrlice II na 4,4 km dálnice. Současně se tato část D2 až k Brnu zkapacitní o další jízdní pruhy. Leták ŘSD předpokládá zprovoznění tangenty v roce 2031.

Obchvat Blučiny na silnici II/416. Zdroj: JMKPlánovaná Jižní tangenta (D52) u Brna. Pramen: ŘSD
Tagy D2 D52 Jihomoravský kraj Jižní tangenta Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje
63 komentářů