Dva mrtví a tři zranění silničáři, kteří se už chystali domů. Údržbu D2 jsme označili podle přísných norem, tvrdí ŘSD

Oprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

K usmrcení došlo na konci omezení, silničáři byli v odstavném pruhu.

Odhad škody po pondělní smrtelné nehodě na D2 u Hustopečí na Břeclavsku je milion korun, příčinu nehody policie vyšetřuje. Stěžejní je výslech všech řidičů. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Nehoda dvou vozů a dodávky v pondělí zhruba na pět hodin uzavřela dálnici D2. Zemřeli dva lidé, dalších osm utrpělo zranění. Stala se v místě prací na údržbě dálnice, oba mrtví jsou silničáři, kteří tam pracovali.

„Stěžejní a prioritní se jeví vyslechnout všechny řidiče, od toho se budou odvíjet další kroky ve vyšetřování,“ uvedl Malášek. Podle něj ale není jasné, kdy se tak stane, dva z řidičů jsou stále v nemocnici. Policie chce vyslechnout i další lidi z vozů, případně další svědky nehody. O možné příčině nehody nechce Malášek spekulovat, policie ji stále vyšetřuje.

ŘSD na sociální síti X odmítlo některé úvahy, že místo bylo špatně označeno. „Označení pracoviště bylo přesně podle přísných norem. K usmrcení pracovníků našeho subdodavatele došlo až na samotném konci celého omezení, v odstavném pruhu,“ uvedlo ŘSD.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla probíhalo na dálnici čištění odvodnění. K nehodě došlo v době, kdy silničáři už s prací končili a chystali se nastoupit do dodávky, která je měla odvézt z místa. „Podle informací z místa se dva řidiči honili,“ dodal Rýdl.

Nehoda se stala za sjezdem na Hustopeče ve směru na Brno před 17:00. „Jeden člověk utrpěl při nehodě zranění neslučitelná se životem a zemřel ještě před naším příjezdem, druhého zraněného v bezvědomí se snažili záchranáři oživit, bohužel pokusy o oživení nebyly úspěšné. Osm středně a lehce zraněných pacientů jsme odvezli do brněnských nemocnic a Nemocnice Břeclav,“ řekl ČTK mluvčí záchranářů Lukáš Dvořáček.

Silničář zemřel na D2 i po nárazu nákladního auta do vozu údržby na jaře v roce 2020. „Na dálnici zastavilo v odstavném pruhu auto a vůz asistence tam vyjel, aby jej označil, což je standardní postup. V okamžiku, kdy to auto bylo zajištěno a odtažené, naši pracovníci značení likvidovali, sbírali kužely. V tu chvíli tam v plné rychlosti vletěl kamion a našeho člověka smrtelně zranil,“ popsal tehdy ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Rumunského řidiče následně břeclavský soud za usmrcení z nedbalosti potrestal podmínkou.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy D2 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
128 komentářů