Místo věznice zázemí pro silničáře. ŘSD vybuduje v Říčanech středisko údržby pro část D0

Budova nedostavěné věznice v Říčanech. Foto: ŘSDBudova nedostavěné věznice v Říčanech. Foto: ŘSD

Stavba má začít v roce 2025 nebo 2026.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo s přípravou území pro budoucí Středisko správy a údržby dálnic (SSÚD) v Říčanech. Vznikne na místě nedokončené věznice Říčany. Demolice hlavního objektu dnes začala. Nové středisko bude mít na starosto správu a údržbu východní části Pražského okruhu včetně úseků, které se teprve začnou stavět.

Součástí SSÚD ŘSD Říčany, které vyroste na pozemku o rozloze 4 hektarů, bude administrativní budova, garáže, sklady, opravny a dílny, sklad soli pro výrobu solanky, myčka vozidel, požární nádrž nebo čistírna odpadních vod. Část areálu SSÚD je pak určena pro samostatné oddělení dopravní policie.

Demolice hlavního objektu bývalé nedostavěné věznice Říčany by měla být dle smlouvy dokončena koncem února příštího roku,“ popisuje termín dokončení prací Michal Vašek ze společnosti Dekonta, která odstranění budovy provádí. „Samotná realizace probíhá rychleji, takže je předpoklad, že demoliční práce budou dokončeny do konce letošního roku,“ doplňuje Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR. Náklady se pohybují kolem šesti milionů korun. Beton z demolice objektu bude nadrcen a použit v místě na zásypy a vyrovnávky terénu pro budoucí výstavbu. Ocel bude odkoupena zhotovitelem jako výzisk, ten si ji odveze k dalšímu využití.

Nové středisko se začne stavět v roce 2025 nebo 2026, hotovo by mělo být o dva roky později, tedy v roce 2027 nebo 2028. Odhadované náklady na stavbu budou kolem 300 miliónů korun.

Z opuštěné stavby se stal biotop

Demolicí vznikne cca 14 500 tun suťových odpadů. V souladu se zákonem o odpadech, který hovoří o předcházení produkce odpadů a jejich ukládání na skládky, bude vzniklá suť tříděna na cihelnou a betonovou. Následně bude provedena recyklace stavební suti na frakci 0 až 63 mm a vzniklý recyklát bude využit v rámci výstavby SSÚD.

Samotný pozemek bývalé věznice byl naposledy využíván před sametovou revolucí. Za 30 let bez využití se z pozemku stal přirozený biotop pro mnoho druhů živočichů (ledňáčci, užovky, ještěrky, v zatopených sklepích se dokonce vyskytují ryby). Před vlastní demolicí se provádí odchyt živočichů odbornými pracovníky. Odchycená zvířata jsou přemístěna mimo území demolice, kde se zároveň nainstalují zábrany zamezující návratu živočichů na původní místo.

Tagy D0 Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic Říčany ŘSD SSÚD
10 komentářů