Mezi Mostem a Litvínovem má jezdit šest nových tramvají, zaplatí je z většiny evropská dotace

Tramvaj EVO2 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmMLTramvaj EVO2 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmML

Nové tramvaje mají být dodány do začátku roku 2026.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova koupí celkem šest nových nízkopodlažních tramvají pro provoz mezi oběma městy. V příštích týdnech vypíše soutěž na výrobce, nová vozidla vyjedou nejpozději na začátku roku 2026.

Schválení dotace z Integrovaného regionálního operačního programu pro projekt nákupu šesti tramvají oznámil dopravní podnik na svých stránkách. „Výsledkem projektu bude zatraktivnění městské hromadné dopravy pro cestující, a to zejména prostřednictvím zvýšení komfortu a kapacity, zvýšení bezpečnosti a zajištění bezbariérovosti dopravy,“ uvedl dopravce.

Nové tramvaje mají nahradit část starších vozidel typu T3 dodaných v 80. letech. Tramvaje mají být 20–25 metrů dlouhé. Celkové náklady odhaduje dopravní podnik na 272 milionů korun, dotace má pokrýt 85 % této částky. Prezentace projektu je na stránkách dopravního podniku.

Nákup šesti tramvají najednou bude pro dopravní podnik největší soutěží za poslední roky. Dosud postupoval nákupem nových tramvají v menší sérii. V poslední soutěži na dvě tramvaje vyhrál v roce 2019 Pragoimex s modelem EVO2.

Stejná tramvaj, ale o šest milionů dražší. Pragoimex dodá do Mostu další dvě EVO2

Dopravní podnik současně získal souhlas s dotací na nový odbavovací systém za 37 milionů korun. Přinese například integraci do systému Dopravy Ústeckého kraje.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova irop tramvajová trať Most - Litvínov
29 komentářů