Dopravní podnik začal shánět nové tramvaje pro provoz mezi Mostem a Litvínovem

Tramvaj EVO2 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmMLTramvaj EVO2 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmML

Nové tramvaje mají vyjet v roce 2026.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova udělal první krok ke své největší zakázce na nová vozidla v historii. Ve věstníku veřejných zakázek zveřejnil předběžné oznámení soutěže na dodávku šesti nových nízkopodlažních tramvají pro provoz mezi oběma městy. Následovat by mělo vypsání soutěže.

Předběžné oznámení je prvním krokem, v příštích týdnech vypíše dopravce soutěž a zveřejní celou zadávací dokumentaci. Administrátorem zakázky je společnost AQE Advisors. V příštích týdnech vypíše dopravce soutěž s již zveřejněnou dokumentací. Nová vozidla vyjedou nejpozději na začátku roku 2026.

Nákup bude financován z většiny dotací od Integrovaného regionálního operačního programu. Úspěch v žádosti pro projekt nákupu šesti tramvají oznámil dopravní podnik na svých stránkách. „Výsledkem projektu bude zatraktivnění městské hromadné dopravy pro cestující, a to zejména prostřednictvím zvýšení komfortu a kapacity, zvýšení bezpečnosti a zajištění bezbariérovosti dopravy,“ uvedl dopravce.

Nové tramvaje mají nahradit část starších vozidel typu T3 dodaných v 80. letech. Tramvaje mají být 20–25 metrů dlouhé. Celkové náklady odhaduje dopravní podnik na 272 milionů korun, dotace má pokrýt 85 % této částky.

Nákup šesti tramvají najednou bude pro dopravní podnik největší soutěží za poslední roky. Dosud postupoval nákupem nových tramvají v menší sérii. V poslední soutěži na dvě tramvaje vyhrál v roce 2019 Pragoimex s modelem EVO2.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova DPmML
10 komentářů