Mezi Hradcem Králové a Jaroměří nepojedou dva týdny vlaky

Lokomotiva 754 v čele rychlíku v Jaroměři. Foto: Michal ChrástLokomotiva 754 v čele rychlíku v Jaroměři. Foto: Michal Chrást

Důvodem výluky je údržba trati.

Velká výluka začne v pátek mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Dva týdny čeká cestující náhradní autobusová doprava. Omezení se dotkne jak osobních a spěšných vlaků, tak i rychlíků z Prahy do Trutnova a z Pardubic do Liberce.

Důvodem výluky je plánovaná údržbová činnost Správy železnic. Omezení potrvá od pátku 29. 3. do 11. 4. České dráhy  i Arriva již na svých stránkách zveřejnily výlukové jízdní řády.

České dráhy zavedou tři linky náhradní autobusové dopravy. Autobusy linek R a J budou jezdit mezi zastávkami Hradec Králové hl. n. – Jaroměř a opačně. Autobusy staví pouze v první a poslední stanici a slouží především jako náhrada rychlíkových a spěšných vlaků. Autobusy linky Z jedou v úseku Hradec Králové hl. n. – Smiřice – Jaroměř a opačně a zastavují na zastávkách dle výlukového jízdního řádu. Využijí je především ti cestující, kteří běžně jezdí osobními vlaky.

V souvislosti s výlukou je potřeba počítat i s omezením některých služeb. V autobusech náhradní autobusové dopravy bude omezena přeprava jízdních kol, z kapacitních důvodů se přednostně budou přepravovat kočárky.

Přestup ve Dvoře Králové

Arriva vlaky nahradí bude mít během výluky tři linky náhradní autobusové dopravy.. Cestující ve směru z Hradce Králové mohou využít autobusy, které pojedou do Jaroměře a do Dvora Králové. Druhá autobusová linka jede přímo z Hradce Králové až do Staré Paky, zastaví i v Nové Pace. Třetí linka jede z Jaroměře do Dvora Králové, odkud dál jede už opět vlak.

Výluka bude mít i dopad na autobusovou linku 413 Vrchlabí – Dvůr Králové. Náhradní autobusová doprava v úseku Hradec Králové – Dvůr Králové bude obsluhovat ve Dvoře Králové nad Labem autobusové nádraží a z tohoto důvodu bude i linka 413 Vrchlabí – Dvůr Králové zajíždět na autobusové nádraží.

“Cestující z Hradce Králové přestupující ve Dvoře Králové dále ve směru Hostinné a Vrchlabí budou přestupovat na autobusovém nádraží, ne na vlakovém nádraží. Z důvodu stíhání přestupů jsou i spoje linky 413 o několik minut upraveny. Návaznost na vlaky v žst. Dvůr Králové nad Labem zůstává zachována,” uvedl kraj na svých stránkách.

Tagy Arriva vlaky České dráhy Správa železnic trať 030 Liberec - Pardubice výluka
28 komentářů