Arriva a Jihomoravský kraj poprvé představí vlaky pro Břeclavsko

Jednotka Stadler GTW pro Jihomoravský kraj. Foto: Jihomoravský krajJednotka Stadler GTW pro Jihomoravský kraj. Foto: Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji od prosince vyjede 13 jednotek po modernizaci.

Veřejnost bude mít ve středu 10. dubna poprvé možnost prohlédnout si jednotky Stadler GTW po celkové modernizaci ve Škodě Pars pro provoz v Jihomoravském kraji.

Společnost Arriva představí první  jednotku poprvé v Břeclavi během prezentační akce s Jihomoravským krajem. Jednotka bude přistavena od 15 do 17 hodin u nástupiště 1A u nádražní budovy.

Arriva vlaky od prosincové změny jízdního řádu převezme provoz po Českých drahách na linkách S8 Znojmo – Mikulov – Břeclav, jezdit bude také na lince S52 Zaječí – Kobylí (– Hodonín) a S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Velká nad Veličkou – Vrbovce (– Myjava).

Cestující s novým jízdním řádem čeká zásadní změna. I když nejde o nové jednotky, jsou nízkopodlažní a klimatizované a navíc po renovaci interiéru.

V kraji se jich postupně objeví třináct. Jednotky procházejí takzvanou bohemizací ve Škodě Pars v Šumperku, součástí je úprava skříně do barev Jihomoravského kraje. Nový je i interiér, ve kterém bude nově například prostor pro přepravu jízdních kol.

Arriva stejný typ jednotek provozuje ve Zlínském kraji. Vlaky pro Jihomoravský kraj jsou z roku 2000. V Německu jezdily u Hessische Landesbahn. Jednotky budou vybavené ETCS.

Arriva vlaky podepsala smlouvu na provoz vlaků loni na konci června. Desetiletý kontrakt počítá s částkou 231 milionů korun ročně v brutto smlouvě, kdy riziko tržeb jde za objednatelem. Ročně jde o výkony v objemu 1,4 milionu vlakokilometrů. Nabídku do soutěže podaly ještě České dráhy a Leo Express.

Jednotka Stadler GTW pro Jihomoravský kraj. Foto: Jihomoravský krajGTW pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: Arriva vlaky
Tagy Arriva vlaky IDS JMK Jihomoravský kraj Škoda Pars Stadler GTW
60 komentářů