Liberecký kraj začal nabízet dotace na sdílená kola, první města vypsala anketu

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Turnov a Nový Bor již vyhlásily anketu mezi občany, zda by měli o službu zájem.

Liberecký kraj letos poprvé vyhlásí pro města dotační program na podporu provozu systému sdílených kol. Celkem deset obcí s rozšířenou působností si může rozdělit 3 miliony korun. Jako první projevil zájem Turnov.

„Jedná se o pilotní projekt, u něhož se počítá s napojením na systém veřejné dopravy. Program je určený hlavně pro větší města. Jeho cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech, přičemž by prvních 15 minut využití sdíleného kola bylo zdarma, a to především pro ty, kteří využívají aplikaci IDOLka,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Účelem programu je snížení individuální automobilové dopravy ve vybraných obcích Libereckého kraje. Zájem nelze očekávat od krajského města. Vedení Liberce není několik let dotování sdílených kol nakloněné, považuje ho za komerční službu. Z rozpočtu raději dotuje budování nových míst na odstavení osobních aut.

Žádosti mohou zájemci podávat od 3. května do 30. června letošního roku. Poté je kraj vyhodnotí a o poskytnutí dotace bude rozhodovat v září letošního roku. Minimální výše dotace činí 10 tisíc korun, maximálně může obdržet jeden žadatel půl milionu korun.

Jedním z možných žadatelů je Turnov. Město už na svých stránkách vypsalo anketu mezi lidmi, zda by o tuto službu byl zájem. Podobný postup zvolil i Nový Bor.

Tagy Liberecký kraj sdílená kola
12 komentářů