Liberec chystá změnu tras autobusových linek, vznikne nová trasa kolem nemocnice

Autobus Solaris Urbino v zastávce U Lomu v Liberci. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino v zastávce U Lomu v Liberci. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.cz

Nová linka přijde město 1,5 milionu korun ročně.

Liberec plánuje změnit trasy tří autobusových linek městské hromadné dopravy. Důvodem jsou podle náměstka primátora Jiřího Šolce požadavky občanů i plány na redukci sítě poboček České pošty. Vznikne současně i nová linka, která propojí terminál MHD s nemocnicí.

Záměr na změnu tras linek již schválili radní. Bude se týkat linek 14, 25 a 34. Linky 14 a 25 jsou páteřními, 34 je pouze pro dopravu na začátek a konec směn v průmyslové zóně. Linka 25 propojuje přes město sídliště Broumovská s Ruprechticemi a jedním z největším panelových domů v zemi přezdívaným Hokejka, linka 14 jezdí z terminálu MHD Fügnerova kolem Hokejky ke Globusu.

Nově mají linky 14 a 25 obsloužit Vrchlického ulici v Pavlovicích, kde si lidé stěžovali na chybějící dopravní obslužnost. „Tam, kde je bývalý supermarket Dukla (nyní Tesco), a tam, kde zůstane jedna z posledních poboček pošty, nejezdí MHD. Tak jsme se rozhodli zabít několik much jednou ranou a do této lokality MHD zavést přetrasováním linek 14 a 25,“ řekl Šolc. Ve Vrchlického kromě pošty, která se nemá rušit, jsou i dvě základní školy a soukromé gymnázium. „Vycházíme vstříc požadavkům občanů. Zejména senioři budou mít lépe přístupnou pobočku pošty, jednu z mála, která zůstává, a s nákupy to budou mít jednodušší. Děti a studenti budou mít školu a gymnázium na trase autobusu,“ dodal Šolc.

Linky 25 a 14 budou mít z terminálu MHD Fügnerova shodnou trasu na ruprechtické náměstí Míru, pak pojedou do Hlávkovy ulice. Linka 25 odbočí na konečnou u Hokejky na zastávku Ruprechtice sídliště, kde bude mít konečnou. Linka 14 bude pokračovat rovně ulicí Vrchlického na třídu Generála Svobody, kde odbočí doprava a pojede do Pavlovic na Letnou.

Radní současně schválili vznik jedné z nejkratších linek ve městě. Usnadní přístup k nemocnici a poliklinice přezdívané Klášter. Zastávka u těchto zdravotnických zařízeních dosud chybí. Od ledna by měla jezdit linka se zastávkami u vrátnice nemocnice a u Kláštera. Půjde o okružní linku, která pojede z terminálu MHD ve Fügnerově ulici přes Šaldovo náměstí, Husovu, Klášterní a Jabloneckou ulici zpět. Jezdit má třikrát za hodinu. Provoz má vyjít na 1,5 milionu korun ročně.

Trasa nové linky kolem nemocnice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Trasa nové linky kolem nemocnice v Liberci. Foto: Liberec.cz

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
18 komentářů