Tramvajová sláva v Liberci. Po třech letech se vrací provoz do Jablonce, poprvé vyjede zapůjčená souprava

Zrekonstruovaná tramvajová trať Liberec - Jablonec nad Nisou. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrekonstruovaná tramvajová trať Liberec - Jablonec nad Nisou. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Celá trať prošla kompletní modernizací a změnou rozchodu.

Dvě velké události v tramvajovém provozu čekají zítra Liberec. Poprvé od července 2021 projede tramvaj s cestujícími z Liberce až do Jablonce nad Nisou, veřejnost se také může poprvé svézt historickou tramvajovou soupravou Ringhoffer zapůjčenou z Prahy.

Tramvaje nejezdily necelé tři roky v úseku Vratislavice, výhybna až na konečnou v Jablonci. Důvodem byla rozsáhlá modernizace několika úseků, která nabrala zhruba roční zpoždění. První tramvaj vyrazí ve středu ve 3:59 ze zastávky Rybníček.

Unikátní přejezd, závory na tlačítko a zvlněná lávka. První jízda tramvají z Liberce do Jablonce

Zahájení dopravy s cestujícími předcházelo povolení ke zkušebnímu provozu vydané minulý týden. Obnovením tramvajové dopravy po celé délce dochází k ukončení náhradních autobusů, které spojovaly Vratislavice a Jablonec. Rekonstrukce čtyř úseků vyšla na 893 milionů korun. Cílem bylo uvedení tramvajové trati do stavu dle platných technických norem včetně zlepšení některých parametrů a současné odstranění dopravních závad. Nově je trať v celé délce postavena na rozchod 1435 mm.

Společná tramvajová trať mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou byla otevřena v roce 1955. Svými 12 kilometry délky je druhou nejdelší meziměstskou tramvajovou tratí v České republice. Za rok přepraví téměř milion cestujících. Plánuje se i její prodloužení o dalších cca 800 metrů do dolního centra Jablonce nad Nisou.

V neděli se poprvé v provozu objeví i historická tramvajová souprava Ringhoffer s tramvají z roku 1915 a vlečným vozem z roku 1930. Vozidla našla dočasný azyl v Liberci kvůli rozšiřování muzea MHD v pražských Střešovicích.

Jízdní řád jízd soupravy Ringhoffer v Liberci. Foto: Boveraclub

Nezvyklý přesun. Z Prahy do Liberce dorazila historická tramvajová souprava Ringhoffer

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
24 komentářů