Konečná pro kontroverzní křižovatku u Bratislavy, napojování dálnic D1 a D4 začalo

Neexistující křižovatka dálnic D1 a D4 u Bratislavy. Foto: NDSNeexistující křižovatka dálnic D1 a D4 u Bratislavy. Foto: NDS

I s rekonstrukcí úseku dálnice D1 v úseku Bratislava – Triblavina bude hotovo za tři roky.

U Bratislavy napojují silničáři nedokončené křížení dálnic D1 a D4. Křižovatka totiž nebyla součástí projektu dálničního obchvatu Bratislavy D4.

Práce má na starosti polská firma Budimex. Na konci minulého roku se zavázala dokončit křižovatku i s rozšířením a rekonstrukcí dálnice D1 v úseku Bratislava – Triblavina za tři roky. Investice vyjde na přibližně 110 milionů eur, financována je ze slovenského rozpočtu.

Poloha křižovatky dálnic D1 a D4 u Bratislavy na mapě.Zdroj: Google Earth

Poloha křižovatky dálnic D1 a D4 u Bratislavy na mapě.
Zdroj: Google Earth

Aktuálně probíhají přeložky inženýrských sítí, sanuje se podloží a začala realizace náspů jak pro dálnici, tak pro nájezdové větve. Rozeběhla se rovněž výstavba základů prvních mostních objektů. Těch bude na stavbě dlouhé 3,6 kilometru celkem 18. V nejbližších měsících se budou práce soustředit rovněž na přeložku Vajnorského potoku.

Úplné dokončení pak není důležité jen pro samotné hlavní město, ale i pro okolní obce, které trápí nadměrný hluk a provoz aut, které by měly nové a hotové úseky odvést pryč.

Tagy Bratislava Budimex Národná diaľničná spoločnosť NDS obchvat Bratislavy slovensko
35 komentářů