Do Bratislavy dorazily první nové obousměrné tramvaje od Škody

Dodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy. Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy. Zdroj: DPB

Vozidla koncepčně vycházejí z tramvají dodávaných v letech 2014-2015, odlišují se však tužší karoserií, inovovaným brzdným systémem či výkonnější klimatizací.

Škoda Transportation dodala do Bratislavy první dvě nové obousměrné tramvaje ForCity Plus 30T. Dodávka zbylých osmi objednaných kusů má následovat do konce května. Dopravní podnik Bratislava (DPB) o tom informoval v tiskové zprávě.

„Jelikož se jedná o nový typ tramvají, před zařazením do provozu musí absolvovat proces homologace. V nejbližších týdnech čekají vozidla technicko-bezpečnostní zkoušky bez zátěže i se zátěží a následně se v rámci zkušebních jízd objeví i v ulicích,“ uvedl DPB.

Obousměrné tramvaje Škoda ForCity Plus 30T s bratislavským metrovým rozchodem měří na délku přes 32 metrů. Jejich kapacita je až 242 cestujících. Maximálně mohou jet rychlostí 65 km/h.

Vozidla koncepčně vycházejí z tramvají dodávaných v letech 2014-2015, odlišují se však tužší karoserií, inovovaným brzdným systémem či výkonnější klimatizací. Cestující poznají rozdíl na červeno-černých kabinách vpředu i vzadu či barevných informačních displejích. Ve výbavě nechybějí automatická počítadla cestujících, tónovaná okna, kamerový systém, wi-fi ani USB zásuvky.

Dodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBDodávka prvních obousměrných tramvají Škoda ForCity Plus 30T do Bratislavy.
Zdroj: DPBTramvaj Škoda 30T v Bratiislavě. Foto: DPB

Velká obměna vozového parku

Nové tramvaje budou nasazeny zejména na linku 4. Po jejich zařazení do provozu bude DPB moci zvýšit počet nízkopodlažních spojů v rámci celé tramvajové trakce. Při podpisu smlouvy DPB uvedl, že tramvaje jsou nezbytné rovněž pro další rekonstruování tramvajových radiál ve městě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Stanislav Lančin (@avionic_stan)

Hodnota zakázky je 26,5 milionu eur, tedy v přepočtu asi 650 milionů korun. Nákup byl financován díky eurofondům prostřednictvím Operačního programu integrovaná infrastruktura.

DPB v posledních měsících masivně obnovuje vozový park. V provozu jsou už čtyři vodíkové autobusy, 50 hybridních trolejbusů a 20 jednosměrných tramvají. Podle primátora Bratislavy Matúša Valla je tak velká obnova vozového parku skokovitým zlepšením komfortu cestujících a znamená i zlepšení života obyvatel slovenské metropole.

Tagy Bratislava Dopravní podnik Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB ForCity škoda Škoda ForCity Škoda ForCity Plus 29T Škoda Transportation slovensko
32 komentářů