Konec letecké krize? Americké United Airlines obnovily nábor pilotů

Boeing 787-9 v barvách United Airlines. Foto: Tomás Del Coro / Flickr.comBoeing 787-9 v barvách United Airlines. Foto: Tomás Del Coro / Flickr.com

Počty cestujících v USA se dostaly zhruba na 50 % roku 2019, aerolinky čekají velký růst.

Letecké společnosti v USA se vzpamatovávají z koronavirové krize podstatně rychleji než evropští dopravci. Po sérii oznámení o velké expanzi zejména u vnitrostátních letů přichází od první velké aerolinky i zásadní pozitivní zpráva: obnovení náboru nových zaměstnanců.

Podle americké televize CNBC začínají s náborem třech stovek pilotů United Airlines. Jde o prvního velkého dopravce, který po loňské stopce a propouštění začal s přijímáním nových zaměstnanců.

CNBC se odvolává na interní dopis, v kterém vedení firmy zaměstnancům oznamuje chystané přijetí zhruba 300 pilotů v příštích měsících. Loni United Airlines, podobně jako většina aerolinek, nábory pilotů přerušily. Američtí dopravci se přitom většinou díky velké státní podpoře neuchýlili k propuštění, pouze částečné nezaměstnanosti.

„S tím, jak je očkováno čím dál více lidí a poptávka po cestování jde strmě nahoru, mohu s potěšením oznámit, že opět začínáme přijímat nové piloty,“ řekl viceprezident United Airlines pro letový provoz Bryan Ouigley.

Podle dat z USA dosáhla poptávka po létání v zemi aktuálně na zhruba 1,2 milionů cestujících denně, meziročně o 15 % více. V porovnání s rokem 2019 jsou čísla zhruba poloviční, chybí zejména zahraniční cestující.

Tagy dopady koronaviru na dopravu united airlines
23 komentářů