dkv-spojujeme

Kvůli koronaviru povolil úřad Air Greenland výjimečně lety bez letušek

Dash 8 společnost Air Greenland. Foto: Air GreenlandDash 8 společnost Air Greenland. Foto: Air Greenland

Kapacita letadel je omezena, bezpečnostní instrukce předvede před startem jeden z pilotů.

Letecká společnost Air Greenland musela kvůli karanténám a onemocnění části personálu přistoupit k nečekanému kroku. Některé lety bude zajišťovat bez takzvaných palubních průvodčích, zjednodušeně nazývaných jako letušky či stevardi. Dopravce zajišťuje vnitrostátní lety po Grónsku a spojení s Dánskem a Islandem.

Dopravce to uvedl v tiskové zprávě, která není dostupná na stránkách, ale citují ji dánská média, například check-in.dk. Kvůli nedostatku personálu způsobeného nákazou covid-19 a karanténou aerolinky do 16. ledna zastavily prodej letenek.

Jedinou výjimkou jsou místní obyvatelé, kteří si mohou koupit letenku v případě urgentní potřeby cesty, například kvůli vážné nemoci či úmrtí v rodině. Kvůli nedostatku palubních průvodčích dopravce současně získal povolení od dánského úřadu civilního letectví přepravovat cestující letadly Dash 8 zcela bez letušek.

Podmínkou je ale omezená kapacita: namísto běžných 37 cestujících mohou přepravit pouze 19 osob na jednom letu. Bezpečnostní instrukce předvede cestujícím před odletem jeden z pilotů.

Tagy Air Greenland dopady koronaviru na dopravu
48 komentářů