Pomalý návrat cestujících do vlaků. Počet cestujících Českých drah stoupl o 3 %

InterJet ve stanici Praha hl.n. Pramen: České dráhyInterJet ve stanici Praha hl.n. Pramen: České dráhy

Počty cestujících ve vlacích Českých drah jsou stále o třetinu nižší než před pandemií.

České dráhy zaznamenaly loni nepatrný nárůst počtu cestujících v porovnání s prvním rokem pandemie koronaviru. Zájem o cestování vlakem je ale stále výrazně pod úrovní před pandemií.

Za loňský rok přepravily České dráhy 120,7 milionu cestujících, což je o 3 % více než v roce 2020. Přepravní výkon stoupl o 5 % na 5,4 miliardy osobokilometrů. V roce 2019 České dráhy přepravily za rok 182 milionů cestujících. Vlakem tak jezdí stále o třetinu lidí méně než před pandemií.

Podle Českých drah nejvíce klesala poptávka po cestování v době jarního lockdownu od začátku března do poloviny dubna a v mezistátní dopravě zasáhl adventní turistickou špičku rakouský lockdown v závěru roku. „Do zájmu o cestování se prakticky po celý rok promítalo snížení komfortu v důsledku povinného nošení respirátorů nebo nanoroušek ve veřejné dopravě, distanční výuka ve školách či obava seniorů před nákazou covid-19, což vedlo k menší mobilitě této skupiny zákazníků,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě.

Dráhy ve statistikách vidí náznaky zlepšení situace, například přepravní výkon (počet cestujících násobený počtem ujetých kilometrů) stoupl loni na 280,6 milionů osobokilometrů, což představuje nárůst o 5 %. „Růst přepravního výkonu naznačuje, že se nám vrací cestující také v dálkové a v mezistátní dopravě, ve které jsme loni přepravili skoro o 400 000 cestujících víc,“ dodal náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Jiří Ješeta. „Přesto nám budou dlouhodobě chybět některé skupiny zákazníků, především turisté ze zámoří, kteří využívali vlaky pro cesty po Evropě i po samotném Česku,“ dodal Ješeta.

Tagy České dráhy dopady koronaviru na dopravu
97 komentářů