Knižní jízdní řád už nekoupíte. SŽDC ho vydá jen pro sebe a České dráhy

Obálka jízdního řádu 2019/20: Foto: SŽDCObálka jízdního řádu 2019/20: Foto: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty dnes zveřejnila na svých stránkách nový jízdní řád, který začne platit od 15. 12. na české

Správa železniční dopravní cesty dnes zveřejnila na svých stránkách nový jízdní řád, který začne platit od 15. 12. na české železnici. Nový jízdní řád bude znamenat i premiéru: po mnoha letech nevyjde jeho knižní podoba dostupná veřejnosti.

„Pro potřeby zaměstnanců SŽDC je určeno 3000 výtisků, pro ČD 1300,“ uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriuosová. Podle ní se ale nepočítá s tím, že by se jízdní řád prodával v papírové verzi i veřejnosti.

Knižní jízdní řád bez spojů jiných dopravců loni vydaly pro veřejnost České dráhy, ty ale nepočítají s tím, že by ho znovu vydaly, potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Kdyby se České dráhy rozhodly vydat jízdní řád opět v podobě bez jiných dopravců, byl by ještě prázdnější, o zhruba pět procent výkonů přijdou. SŽDC přitom na počátku roku tvrdila, že vyjde cestujícím vstříc a knižní jízdní řád si vezme na starost. „Prověřovali jsme si zájem nakladatelství o distribuci a prodej jízdních řádů, zájem z jejich strany nebyl. Proto je tisk knižních jízdních řád pouze pro služební účely SŽDC a ČD,“ vysvětlila Pistoriusová.

Jízdní řád přináší letos jednu zásadní změnu: dochází k velkému přečíslování tratí, SŽDC to už dříve vysvětlila snahou o logičtější a přehlednější uspořádání. Samotným změnám a novinkám v něm se budeme ještě věnovat.

Elektronický jízdní řád je již k dispozici na stránkách SŽDC, poprvé je ho možné stáhnout i kompletně jako zabalený soubor.

 

Tagy jízdní řád 2019/2020 knižní jízdní řád Správa železniční dopravní cesty Top
217 komentářů