Kalamita zastavila provoz na koridoru u slovenských hranic, D1 stála čtyři hodiny po nehodě kamionu

Nehoda na D1. Foto: Policie.czNehoda na D1. Foto: Policie.cz

Dopravu dnes výrazně komplikuje na řadě míst silné sněžení.

Provoz na jednom z hlavních železničních koridorů mezi Českem a Slovenskem stál dnes přes pět hodin. Důvodem byl spadlý strom na trať, který poškodil trakční vedení. S velkými komplikacemi v dopravě musí dnes lidé počítat i jinde.

K události došlo v úseku mezi Mosty u Jablunkova a státní hranicí. Provoz byl zastaven od 3:58.

Provoz je aktuálně zastaven z důvodu pádu stromu na trať i mezi Kravařemi ve Slezsku a Chuchelnou. Ze stejných důvodů je zastaven i provoz mezi Vítkovem a Heřmánky na trati Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. Silné sněžení komplikuje provoz i na dalších tratích v Moravskoslezském kraji. České dráhy odřekly dva vlaky mezi Ostravou a Českým Těšínem. Mezi Pardubicemi a Chocní byl omezen provoz v Zámrsku, kde zavály výhybky.

S velkým omezením musejí počítat i řidiči aut nebo cestující v autobusech. Nejen kvůli sněhu. Na čtyři hodiny zablokovala dálnici D1 nehoda kamionu z Brna do Prahy. Vůz havaroval na 158. kilometru za Velkou Bíteší na Žďársku před 05:00. Kamion se převrátil a ležel přes všechny jízdní pruhy ve směru na Prahu. Ke zprovoznění došlo po 8:30.

Meteorologové varovali, že v noci bude na většině území republiky sněžit, intenzivněji na východě země. Na jihu a jihovýchodě Moravy hrozí také mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. V Moravskoslezském kraji pomáhají s úpravou silnic i dvě hasičská auta.

Informace z ČD k 11:20

Z důvodu silného sněžení a vzhledem k výstrahám ČHMÚ před sněhem a silnými mrazy, prosíme cestující, aby při cestách vlakem sledovali aktuální informace o provozu na železnici, např. prostřednictvím našeho webu www.cd.cz/omezeniprovozu nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.

České dráhy v souvislosti s počasím evidují mimořádné události především na severu Moravy, kde byl od ranních hodin kvůli pádu stromu na trať přerušen provoz mezi Slovenskem a ČR na trati č. 320 v úseku Mosty u Jablunkova – Čadca. ČD v tomto úseku zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz byl v cca 10:00 hod. obnoven. K další mimořádné událost došlo např. na trati 317 v úseku Kravaře ve Slezsku – Chuchelná, a to z důvodu pádu stromu na trať, několik osobních vlaků bylo odřeknuto.

Na trati č. 248 v úseku Retz – Znojmo jsou kvůli sněhové kalamitě odřeknuty dva osobní vlaky.

Omezení se týká také trati č. 010 v úseku Ústí nad Orlicí – Choceň, kde je kvůli sněhové kalamitě na silničních komunikacích silně omezena náhradní autobusová doprava, která je zde zavedena kvůli plánované výluce.

V Olomouckém kraji je omezený provoz na trati č. 290 mezi stanicemi Bohuňovice – Šumperk kvůli námraze na trakčním vedení. Provoz vlaků elektrické trakce je zastaven, provoz zajišťují motorové soupravy. Mezi stanicemi Červenka – Litovel na trati č. 307 je aktuálně také spadlý strom na trati a provoz je zastaven.

 

(průběžně aktualizujeme)

Tagy sněhová kalamita
36 komentářů