Pozor na přejezdech. Na úzkokolejky budou moci znovu vyjet pracovní stroje

JHMD, železniční přejezd. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, železniční přejezd. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pracovní stroje a dvě dieselové lokomotivy JHMD jsou udržovány v provozním stavu.

Úzkorozchodné tratě z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně se zřejmě v příštích týdnech znovu rozezvučí provozem kolejových vozidel. Drážní úřad (DÚ) předpokládá, že koncem příštího týdne bude vydáno úřední povolení pro provozování obou drah. Na dotaz deníku Zdopravy.cz to uvedla mluvčí DÚ Pavlína Straková.

O úřední povolení zažádala v polovině května na Drážním úřadu společnost Správa úzkokolejných drah, která je dceřinou společností Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Ty jsou od loňského září v insolvenčním řízení a od října v úpadku.

„Vydání úředního povolení znamená, že se po tratích budou moci v případě potřeby pohybovat pracovní stroje určené pro údržbu dráhy, ale není možné na ní provozovat jakoukoliv veřejnou přepravu osob,“ uvedla Straková.

K obnovení veřejné dopravy osob je potřeba získat ještě osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. „O to zatím v této souvislosti nikdo nepožádal. Jeho vydání trvá řádově pět měsíců,“ doplnila Straková. Insolvenční správce David Jánošík je větší optimista, když předpokládá vydání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy během jednoho až dvou měsíců.

Drážní úřad zrušil JHMD úřední povolení k provozování obou regionálních drah začátkem dubna z důvodu finanční nezpůsobilosti. Šlo o poslední ze série důležitých dokumentů, o které zadlužená firma postupně přišla. Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy vypršelo loni 2. října, aniž by si firma v předstihu požádala o nové. Ten den také na tratě naposledy vyjely vlaky. Za účelem obnovy potřebných „papírů“ si firma pořídila novou dceřinou společnost Správa úzkokolejných drah.

Podle vedoucího oprav JHMD Jana Píšaly jsou pracovní stroje včetně dvou dieselových lokomotiv udržovány v provozním stavu. Nevyjedou ale ihned po obdržení úředního povolení příští týden. Několik dní bude potřeba na obnovení revizí a uzavření smlouvy se Správou železnic o provozu na splítce úzkorozchodné a normálněrozchodné trati u Jindřichova Hradce. Dvě drezíny jsou nicméně umístěny mimo Jindřichův Hradec, takže pro vyjetí splítku nepotřebují.

Podle Píšaly se také různí názory odborníků, zda lze ihned vyjet s pracovními stroji na základě úředního povolení pro provozování dráhy. „Vyjedeme, až budeme mít naprostou jistotu,“ dodal Píšala. Podle mluvčí Drážního úřadu Pavlíny Strakové i starosty Nové Bystřice Jiřího Zimoly ale úřední povolení otevírá cestu k provozu pracovních strojů na kolejích.

„Vy všichni, kteří jste si za těch pár měsíců na přejezdu zvykli se nerozhlížet, si tak dávejte bacha! Mohli byste být nepříjemně překvapeni, že na kolejích číhá vlak!“ varuje Zimola na facebooku.

Tagy Drážní úřad insolvence JHMD JHMD Správa úzkokolejných drah
35 komentářů