Israir ztratil zájem o Smartwings, po více než roce ukončil jednání o převzetí

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWI. Zdroj: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWI. Zdroj: Smartwings

Firma vysvětluje ztrátu zájmu situací v regionu.

Plánovaný prodej letecké společnosti Smartwings izraelské skupině Israir Group padl. Vyplývá to z prohlášení Israir pro izraelskou burzu, na které v Česku jako první upozornil server Airways.cz.

Firma přerušila jednání s čínským menšinovým vlastníkem dopravce o koupi jejího podílu. S českými majiteli byla na prodeji už dříve dohodnutá. „Nebudeme to komentovat,“ řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Israir Group zdůvodnil rozhodnutí současnou geopolitickou situací na Blízkém východě po teroristickém útoku hnutí Hamas na Izrael. Ten měl výrazný dopad na letecký byznys v Izraeli.

Israir jednal o koupi podílu od podzimu 2022. Loni v létě zaplatil dokonce čínské straně zálohu půl milionu eur. Firma současně jedná o spojení s domácím dopravcem Arkia Israeli Airlines o možném spojení.

Čínská státní společnost CITIC drží přes společnost Rainbow Wisdom Investments ve Smartwings 49,92 %, zbytek připadá na české investory. Vstup čínského investora firmě nic nepřinesl.

Israir za podíl ve firmě nabízel osm milionů eur. Dalších 36 milionů eur je na splacení dluhů firmy za vlastníky, zejména pak 24 milionů eur, které dopravci půjčil Unimex Group v době, kdy stát odmítl Smartwings pomoci půjčkou během covidové pandemie.

Israir potvrdil, že jedná o nákupu Smartwings

Tagy Israir Group smartwings
51 komentářů