Israir potvrdil, že jedná o nákupu Smartwings

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Israir jedná o koupi Smartwings půl roku.

Izraelská společnost Israir Group potvrdila, že intenzivně jedná s majiteli Smartwings o odkupu sta procent akcií českého dopravce.

Vyplývá to z vyjádření pro burzu v Tel Avivu, kde se s akciemi Israir Group obchoduje. Na pokračování jako první upozornil server Flightglobal.com.

Ve zprávě o hospodaření za loňský rok Israir uvedl, že s majiteli intenzivně jedná o podmínkách akvizice. Zájem Israir vyšel najevo poprvé loni v listopadu. Israir se loni dostal ze ztráty a vydělal 20,6 milionu dolarů. Smartwings jednání s investory dlouhodobě nekomentuje.

Israir loni v listopadu uvedl, že za Smartwings nabízí 44 milionů eur. Více než polovina z této částky má ale připadnout na splácení úvěrů, které dopravci poskytla skupina Unimex Group. Tu spoluvlastní Jiří Šimáně, který byl do začátku března letošního roku předsedou představenstva Smartwings.

Nabídka na samotné akcie má hodnotu 8 milionů eur. Dalších 36 milionů eur je na splacení dluhů firmy za vlastníky, zejména pak 24 milionů eur, které dopravci půjčil Unimex Group v době, kdy stát odmítl Smartwings pomoci půjčkou během covidové pandemie. Od zahájení jednání došlo k výrazné změně ve vedení Smartwings: Z vedení společnosti Smartwings odešli její hlavní akcionáři, kteří ve vedení firmy dlouhodobě působili, Jiří Šimáně a Roman Vik. Nahradili je Jiří Beneš a Michal Stašek. Předsedou představenstva byl zvolen Jiří Jurán.

Israir se kromě českých akcionářů musí dohodnout i s čínským akcionářem Rainbow Wisdom Investments Limited, který vlastní 49,92 % procent akcií, zatímco čeští akcionáři 50,08 %.

Tagy Israir smartwings
40 komentářů