Hradec Králové zvyšuje ceny jízdenek na MHD

Trolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHKTrolejbus v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Náklady dopravního podniku letos navýšil především růst cen elektřiny a nafty.

K aktuální vlně zdražování v tuzemské MHD se připojil i Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK). Zvýšení cen jízdenek od ledna schválili tento týden radní, oznámilo město Hradec Králové v tiskové zprávě. Důvodem je inflace, naposledy se jízdné zvyšovalo v roce 2016.

Základní nepřestupní jízdné pro dospělé se zvýší ze 14 na 16 korun, roční jízdenka pak ze současných 3 700 na 3 870 korun. Podrobný přehled nových cen je na stránkách města.

„Pokud chceme zachovat objem přepravy, pak s ohledem na vývoj cen vstupů je třeba ceník upravit tak, aby tuto inflaci zohlednil. Jednotlivé jízdné se v průměru zdraží v řádech korun, u časových jízdenek je to pak podle konkrétního tarifu. Vážíme si stálých klientů, v procentním vyjádření je tak navýšení u časových jízdenek menší,“ uvedl ředitel DPMHK Zdeněk Abraham.

Náklady podniku podle něj letos navýšil především růst cen elektřiny, které prý vyskočily na trojnásobek, o třetinu vzrostly ceny nafty. „Pokud k tomu připočteme nárůst mezd a cen dalších služeb, je úprava ceny jízdného logická,“ doplnil Abraham. Hospodaření dopravního podniku ovlivnila také pandemická situace, kdy došlo k úbytku cestujících.

Na provoz královéhradecké MHD město každoročně přispívá dotací, která se v letošním roce vyšplhala na 281 milionů korun. Před pěti lety přitom byla její výše zhruba o třetinu nižší.

Zdražení MHD od ledna už oznámila další města, například České Budějovice nebo Písek. V Praze se zdražovalo už v létě.

Tagy DPMHK Hradec Králové
12 komentářů