Konec láce v Budějovicích. Dopravní podnik zdražuje, platit budou i senioři

Elektronický označník zastávky MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektronický označník zastávky MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Novinkou v českobudějovické MHD bude od poloviny prosince možnost zaplatit jízdné kartou přímo ve voze.

Českobudějovická MHD, která patří mezi srovnatelnými městy k nejlevnějším, od Nového roku zdraží. Úpravu cen jízdného schválili v pondělí na doporučení Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) městští radní. Jde o reakci na prudký růst nákladů i úbytek cestujících v covidové době.

Zvýšení cen se dotkne jednotlivých i časových jízdenek. Za základní šedesátiminutovou jízdenku zaplatí nově cestující 20 korun (dnes 16 Kč), stejná jízdenka pro dítě nově vyjde na 10 korun (dnes 7 Kč). Naopak zlevní šedesátiminutová SMS jízdenka, která dnes stojí 25 korun, nově se její cena srovná s papírovou jízdenkou (20 Kč).

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout cestující, kteří využívají předplatné. Celoroční základní kupon bude nově stát 3 990 korun, což je o 360 korun více než dnes. Končí také ježdění zdarma pro seniory mezi 65 a 75 lety. Těm dosud stačilo koupit si roční průkazku za 10 korun, od nového roku budou platit 500 korun ročně. Zdarma zůstane MHD pro seniory nad 75 let, kterým bude nově stačit občanský průkaz.

Přehled nových cen, které budou platit od ledna 2022 zveřejnil DPMCB na svých stránkách. Nynější ceník je zde. Již zakoupené předplacené jízdenky budou držitelům platit až do konce období jejich platnosti.

„K nepopulárnímu navýšení cen jízdného jsme přistoupili neradi, jsem ale přesvědčen, že se jedná o jediný způsob, jak dále kvalitu českobudějovické MHD rozvíjet. Náklady na její provoz letos o 21 milionů korun převýšily tržby z jízdného včetně sjednaných kompenzací. Pokud bychom jedny z nejlevnějších jízdenek v česku měli udržet, museli bychom snižovat dopravní výkony nebo ty stávající udržovat na úkor vyšších kompenzací od objednatelů,“ uvedl ředitel DPMCB Slavoj Dolejš. Náklady dopravnímu podniku stoupají kvůli rostoucí ceně energií, pohonných hmot či náhradních dílů. Zásadní roli sehrává nedostatek řidičů, v září DPMCB zvyšoval mzdy.

Novinkou v českobudějovické MHD bude od poloviny prosince možnost zaplatit jízdné kartou přímo ve voze. Nebude přitom k tomu třeba papírová jízdenka.

 

Tagy České Budějovice DPMCB MHD zdražení MHD
53 komentářů