Královéhradecký dopravní podnik začíná zařazovat do provozu nové autobusy Iveco

Nové autobusy Iveco Urbanway pro Hradec Králové. Pramen: DPMHKNové autobusy Iveco Urbanway pro Hradec Králové. Pramen: DPMHK

Autobusy Iveco Urbanway jsou cestujícím v Hradci dobře známé. Dosud jich měl dopravní podnik v provozu 23.

V Hradci Králové se začíná naplňovat velká zakázka na nová vozidla, kterou loni na podzim získala společnost Zliner. Dealer autobusů Iveco byl jediným účastníkem soutěže. Dopravní podnik města Hradec Králové (DPMHK) nyní zařadil do flotily 11 nových dieselových autobusů Iveco Urbanway.

Dvanáctimetrová vozidla se do provozu vydají postupně po nezbytných procedurách, cestující se s nimi podle DPMHK setkají na všech linkách MHD v příštích dnech. „Jde o modernizaci vozového parku, vyřadí se nejstarší naftové autobusy, které jsou na hraně ekonomické i technické životnosti,“ uvedl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Autobusy Iveco Urbanway, které se vyrábějí ve francouzském Annonay, jsou cestujícím v Hradci dobře známé. Dosud jich měl dopravní podnik v provozu 23, první tři vyjely do ulic v červnu 2018. Na jaře 2023 testoval i hybridní verzi.

Urbanway 12M byl oficiálně představen na konci května 2013 v Ženevě, jde o nástupce autobusu Irisbus Citelis 12M. Nízkopodlažní třídvéřové vozy mají v Hradci Králové kapacitu 27 sedících a 70 stojících cestujících. Jsou vybaveny klimatizací, wifi, USB zásuvkami, kamerovým systémem nebo počítadlem cestujících.

„Vozy splňují nejvyšší nároky na bezpečnost, kvalitu a ekologii provozu a jsou vybaveny také jednotkami preferencí na světelně řízených křižovatkách v rámci hradeckého IDS,“ doplnil Abraham.

Zliner nabídl dieselový dvanáctimetrový Urbanway za cenu 6,784 milionu korun, hybridní za 7,4 milionu korun, osmnáctimetrový kloubový hybrid za 10,15 milionu korun. Jde o rámcovou smlouvu až na 31 vozidel, dieselů přitom nebude více než aktuálně odebraných jedenáct kusů.

Dopravce se snažil modernizovat flotilu i v uplynulých letech. V prosinci 2022 převzal šest nízkopodlažních třídvéřových autobusů značky SOR NS 12 diesel a čtyři kloubové nízkopodlažní čtyřdveřové autobusy SOR NS 18 diesel.

Tagy DPMHK Iveco Urbanway Zliner
7 komentářů