Hlavní trať mezi Francií a Itálií bude po sesuvu mimo provoz nejméně dva měsíce

Poškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauPoškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF Réseau

Kvůli poškození dálnice došlo k odkladu tříměsíční uzavírky silničního tunelu pod Mont Blancem.

Nejméně na dva měsíce bude zastaven provoz na hlavní železniční trati mezi Francií a Itálií. Kvůli jejímu poškození po intenzivních deštích a sesuvech půdy a kamení v Savojských Alpách provoz od minulé neděle stojí.

Oznámil to francouzský správce infrastruktury SNCF Réseau. „Obnovení železniční dopravy mezi Saint-Michel-de-Maurienne a Modane se v současné době neplánuje dříve než za dva měsíce,“ uvedl SNCF Réseau na sociální síti X.

Pro dopravu mezi oběma zeměmi jde o velkou komplikaci, jde o hlavní trasu, kudy jezdí i vlaky Milán – Paříž. Nyní musí jinudy, nejčastěji přes Švýcarsko nebo ještě delší trasou přes Nice. Znamená to ale podstatně delší jízdní doby a spojení s přestupy.

Nedělní deště a následné sesuvy zastavily i provoz na dálnici, po ní se ale již jezdí, i když ještě s omezením kvůli stavebním pracím. Na dálnici ale zatím nesmí nákladní auta.

Obří sesuv půdy zastavil provoz na hlavní trati i dálnici mezi Francií a Itálií

Kvůli komplikacím ve spojení mezi oběma zeměmi došlo i k odkladu plánované uzavírky tunelu pod Mont Blancem. Původně měly práce na údržbě tunelu začít v pondělí, nakonec začnou nejméně o týden později. Tunel má být uzavřen na tři měsíce.

Poškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauPoškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauPoškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauPoškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauPoškození dopravní infrastruktury v údolí Maurienne v Savojských Alpách. Foto: SNCF RéseauSesuv půdy na dopravní infrastrukturu ve francouzském údolí Maurianne v Savojských Alpách. Foto: Savoie.fr
Tagy francie Savojské Alpy sesuv půdy
12 komentářů