Air France skončí na pařížském letišti Orly, vysvětluje to propadem poptávky po vnitrostátních letech

První let Air France s letounem A220-300. Foto. AFPrvní let Air France s letounem A220-300. Foto. AF

Vnitrostátní lety převezme Transavia.

Letecká společnost Air France přestane od roku 2026 létat z druhého největšího pařížského letiště Orly na jihu francouzské metropole. Důvodem je pokles poptávky. Všechny lety bude odbavovat z letiště Charles de Gaulle.

Firma to oznámila v tiskové zprávě. „Rozvoj videokonferencí, omezení firemního cestování na domácím trhu a přesun do vlaků vedou ke strukturálnímu poklesu poptávky po vnitrostátních letech.  Mezi lety 2019 a 2023 klesl provoz na vnitrostátních linkách s odletem z Orly o 40 %, u jednodenních zpátečních letů dokonce o 60 %,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Orly se v rámci skupiny Air France – KLM výhradní základnou nízkonákladového dopravce Transavia, který zde již nyní má svoji velkou bázi. Proti rušení letů se již ozvala některé města vzdálená od Paříže, například Nice a Toulouse. Zrušení letů je v souladu s novým zákonem, podle kterého se nesmí létat v relacích, kde je možné zajistit dopravu po železnici do 150 minut.

Firma současně oznámí, že posílí frekvence na letech do Toulouse, Marseille a Nice z letiště Roissy (Charles de Gaulle). Kapacita celé skupiny mezi těmito městy a Paříží má zůstat na 90 % současné úrovně.

Tagy air france CDG francie Orly ORY Paříž transavia vnitrostátní letecká doprava zákaz vnitrostátních letů
11 komentářů