Obří sesuv půdy zastavil provoz na hlavní trati i dálnici mezi Francií a Itálií

Sesuv půdy na dopravní infrastrukturu ve francouzském údolí Maurianne v Savojských Alpách. Foto: Clement Beaune / X.comSesuv půdy na dopravní infrastrukturu ve francouzském údolí Maurianne v Savojských Alpách. Foto: Clement Beaune / X.com

Provoz je zastaven nejméně do čtvrtka, auta musí pod Mont Blanc.

Nejméně do čtvrtka je kompletně zastaven provoz na hlavní železniční trati mezi Francií a Itálií. Důvodem je obří sesuv půdy v údolí Maurienne v Savojských Alpách. K sesuvu došlo konkrétně v oblasti Saint André a osadě La Praz.

O omezení informoval na sociální síti X francouzský ministr dopravy Clement Beaune a také savojský departement, na jehož území k sesuvu došlo. Stalo se tak  po intenzivních deštích v neděli odpoledne. „Bude trvat několik dnů, než bude možné provoz obnovit,“ uvedl ministr. Kromě železniční trati je zastaven i provoz na dálnici A43. Auta mají jet po dálnici A8 tunelem pod Mont Blancem.

Francouzské státní dráhy SNCF uvedly, že je zastaven provoz všech přeshraničních vlaků na trase Chambery – Turín, stejně tak provoz regionálních vlaků v údolí Maurienne. Dálkové vlaky z Turína a Milána jsou vedeny odklonem přes Švýcarsko, kde nedávno rovněž došlo k jinému omezení dopravy přes Alpy: kvůli nehodě vlaku v Gotthardském úpatním tunelu musí vlaky delší trasou.

Sesuv půdy na dopravní infrastrukturu ve francouzském údolí Maurianne v Savojských Alpách. Foto: Clement Beaune / X.com Sesuv půdy na dopravní infrastrukturu ve francouzském údolí Maurianne v Savojských Alpách. Foto: Savoie.fr

Obrazem: Rozsypané špagety či italské pivo. SBB ukázaly, jak vypadá Gotthardský tunel po vykolejení nákladního vlaku

Tagy francie Savojské Alpy sesuv půdy
4 komentáře