Görlitz ukázal náhradu za tramvaje ČKD Tatra. Vyjedou příští rok

Nová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVBNová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVB

Jde o společný nákup tramvají pro tři saská města.

Dopravní podnik Görlitzer Verkehrsbetriebe GmbH (GVB) v saském městě Görlitz ukázal podobu nových tramvají NGTG, které ukončí provoz většiny tramvají Tatra KT4 z produkce ČKD Tatra. Nové tramvaje dodá sdružení Heiterblick/Kiepe Electric.

Půjde o celkem osm nových vozů s metrovým rozchodem. GVB tramvaje objednal v rámci sdružené soutěže tří dopravních podniků na nové tramvaje. Spojil své síly ještě s kolegy v Lipsku (organizátor soutěže) a Zwickau. V rámci této zakázky má Görlitz objednáno osm tramvají s opcí na dalších šest, Lipsko 25 (opce 105) a Zwickau 6 (opce 12).

V Lipsku ukázali maketu nové tramvaje, nahradí poslední české tramvaje z ČKD Tatra

Podle GVB mají první tramvaje dorazit příští rok, provoz všech osmi začne v roce 2026. Tramvaje jsou ze dvou třetin nízkopodlažní, jsou dlouhé 29,9 metru. Pojmou 61 sedících cestujících a 110 stojících. Každá tramvaj bude mít pět dveří, maximální rychlost bude 70 km/h. Budou plně klimatizované, vybaveny wifi a novým informačním systémem. Součástí jsou nové asistenční systémy, například varování před kolizí nebo pro přesné brzdění. Detailněji je tramvaj popsána na stránkách GVB.

Nová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVBNová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVBNová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVBNová tramvaj NGTG pro Görlitz. Foto: GVBTramvaj ČKD Tatra KT4DC - TV14 v Görlitz: Foto: Michal Chrást

V Česku po jedné, v Sasku hromadně. Tři města se spojila kvůli velké tramvajové zakázce

Tagy Görlitz GVB HeiterBlick Kiepe Electric NGTG
29 komentářů