V Lipsku ukázali maketu nové tramvaje, nahradí poslední české tramvaje z ČKD Tatra

Nová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.deNová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.de

Zakázku na nové tramvaje soutěžila tři saská města společně kvůli úspoře nákladů.

Dopravní podnik v Lipsku představil veřejnosti poprvé maketu nové tramvaje v měřítku 1:1, kterou dodá sdružení LEIWAG (konsorcium HeiterBlick GmbH a Kiepe Electric GmbH) do konce příštího roku. Jde o součást velké zakázky na desítky nových tramvají pro tři saská města.

Model označený jako XXL Plus má jezdit v Lipsku od roku 2025. Nové tramvaje mají mít nižší spotřebu než stávající generace, také budou mít lepší asistenční systémy pro řidiče.

Lipský dopravní podnik se kvůli zakázce spojil s dalšími dopravci v Sasku: dopravním podnikem ve Zwickau a Görlitz. Společná zakázka přinesla výraznou úsporu nákladů. K podpisu smlouvy o dodávce došlo v prosinci 2021.

Vývoj nové tramvaje je ukončen, začíná výroba prvních vozů. Nové tramvaje budou 45 metrů dlouhé a 2,4 metrů široké. V tramvaji bude místo pro 280 cestujících, z toho 92 sedících. Jako první bude jezdit na lince 16. Detailně je nová tramvaj popsána zde.

Jistá je zatím dodávka 25 tramvají za 68 milionů eur, budou zaplaceny z dotace Svobodného státu Sasko. Lipsko má třetí nejdelší síť tramvajových tratí v Německu, jejich délka je 146 kilometrů. Ve městě ještě stále jezdi i poslední tramvaje z ČKD Tatra. Právě ty by měly nové tramvaje nahradit.

Nová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.deNová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.deNová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.deNová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.deNová tramvaj XXL Plus pro Lipsko. Foto: l.de
Tagy HeiterBlick Kiepe Electric Leiway Lipsko
13 komentářů