Frýdek-Místek začal s proměnou přístřešku na starém autobusovém nádraží

Bývalého autobusové nádraží v Místku prochází rekonstrukcí. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBývalého autobusové nádraží v Místku prochází rekonstrukcí. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Nová zastřešená konstrukce využije některé prvky původní zastávky. Bude kratší, se střešním osvětlením a elektronickou tabulí s časy odjezdů jednotlivých linek.

Ve Frýdku-Místku odstartovaly práce na proměně starého autobusového nádraží. Přístřešek, který sloužil v posledních letech zastávce Politických obětí, přitom dozná značných změn. Robustní ocelová konstrukce nad nástupištěm už nebyla v dobrém stavu, město tak přikročilo k nutné opravě.

Bývalého autobusové nádraží v Místku prochází rekonstrukcí.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBývalého autobusové nádraží v Místku prochází rekonstrukcí. Zdroj: Frýdek-MístekKonstrukce na bývalém autobusovém nádraží v Místku po rekonstrukci. Zdroj: Frýdek-Místek

Nová zastřešená konstrukce využije některé prvky původní zastávky, které jsou staticky v pořádku. Bude kratší, se střešním osvětlením a elektronickou tabulí s časy odjezdů jednotlivých linek. Konstrukce se opticky propojí s přilehlým parkem a již nebude tvořit bariéru, jak tomu bylo doposud.

„Přístřešek zmenšujeme z důvodu menší vytíženosti. Neopravuje se celý, což by opravdu nebylo hospodárné. Na druhou stranu jde o stále velmi využívanou zastávku v centru města, která by měla v budoucnu sloužit zrekonstruovanému Národnímu domu a Nové scéně,“ řekla deníku Zdopravy.cz mluvčí Frýdku-Místku Jana Musálková Jeckelová.

Rozhodující byl podle ní také statický posudek, který potvrdil, že nosné konstrukce jsou v pořádku a půjde tedy jen o jejich renovaci.

„Železná konstrukce zastávky na bývalém autobusovém stanovišti má svůj osobitý charakter, je architektonicky zajímavá, zůstává i z důvodu nostalgie v souvislosti Válcovnami plechu, jde o originál, který je zajímavější než typizované budky. Mimoto jsou typizované budky předmětem časté kritiky, takže se snažíme využít jiné modernější i komfortnější typy,“ dodala Musálková Jeckelová.

Koncepce dopravy ve Frýdku-Místku

Proměnu čeká ve Frýdku-Místku také celková koncepce dopravy. Jak mluvčí města upřesnila, dopravní terminál, tedy hlavní autobusové nádraží, bude nově umístěno u hlavního vchodu do výpravní budovy vlakového nádraží. Dále má navazovat na schodiště Adolfa Landsbergera a na budoucí bulvár. Umístění je prý nejlogičtější vzhledem k přestupům na vlak. Dnes se autobusové nádraží nachází na druhé straně kolejí.

„Nyní začínáme s projektem dopravního terminálu. Řešíme požadavky na využití současného skladu bavlny, dojde ke koordinovanému jednání s Českými drahami, ČSAD, Správou železnic, společností Slezan holding a k upřesnění hotové studie, zadání projektové dokumentace a následně do dvou let od zadání k samotné výstavbě,“ uzavřela mluvčí města.

A novinek by se měla dočkat také zastávka Anenská v Místku, důležitá zejména pro autobusy směr Ostrava, které do Frýdku nezajíždějí. Počítá se s jejím vybavením například dodatečnými přístřešky. Zastávka Poliklinika by zase měla sloužit jako autobusové nádraží pro Místek.

Tagy Frýdek-Místek Politických obětí
2 komentáře