Dvanáctiletá stagnace se opakovat nebude, cena dálničních známek poroste s inflací

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

V ceně bude každoročně zohledněna i rozšiřující se dálniční síť.

Cena roční dálniční známky, která se 1. března zvýší o 800 korun na 2 300 korun, zřejmě vydrží jen pár měsíců. Za rok na podzim bude rozhodnuto o jejím zvýšení, především kvůli inflaci. Nová cena by pak platila od ledna. Důležitou novinku v podobě každoroční valorizace dnes na setkání s novináři připomněl ministr dopravy Martin Kupka. Podobně se každý rok upravuje cena kuponu například v Rakousku.

„Cena dálniční známky se bude zvyšovat o inflaci a bude zohledněna i rozšiřující se dálniční síť, neboť s tím roste například cena údržby,“ uvedl Kupka a připomněl, že příští rok hodlá stát zprovoznit rekordních 118 kilometrů dálnic. Dosud vůbec nejvíce kilometrů (78) v jednom roce se otevřelo v letech 1980 a 2006. Kupka přitom odhadl, že navýšení ceny se bude dít řádově v desítkách korun.

Motoristé tak mohou zapomenout na dlouhé období klidu, kdy se na ceny dálničních známek nesahalo. Dnešní cena ročního kuponu (1 500 Kč) platí od roku 2012, což stát mimo jiné zdůvodňoval modernizací dálnice D1, která dlouhá léta komplikovala řidičům život.

Měsíční známka naopak oproti dnešku 1. března 2024 zlevní o deset korun na 430 korun, cena desetidenní známky se sníží o 40 korun na 270 korun. Nově zavedená jednodenní známka bude stát 200 korun.

Při stanovení cen se totiž Česká republika od příštího roku musí řídit evropskou směrnicí, která určuje, že měsíční známka může být cenově maximálně na 19 procentech ročního poplatku, desetidenní na 12 procentech a jednodenní devíti procentech.

Celkový výnos z prodeje známek by se měl v příštím roce zvýšit o 1,3 miliardy korun z loňských 5,8 miliardy.

Tagy dálniční známky Martin Kupka Ministerstvo dopravy
69 komentářů