Přehledně: Konsolidační balíček se dotkne i dopravy, zdraží mýto i dálniční známky

Vážení nákladního auta. Foto: Policie ČRVážení nákladního auta. Foto: Policie ČR

Od března 2024 dojde ke změně rozdělení příjmů z pokut uložených za přetížená vozidla.

Vládní koalice (ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN, Piráti) protlačila tento týden Sněmovnou konsolidační balíček, což je soubor novel zhruba 60 zákonů. Fakticky přináší zvýšení daní a odvodů pracujícím skupinám občanů a firmám, což by mělo vylepšit ztrátové hospodaření státu o desítky miliard korun. Balíček nevynechal ani dopravu.

Obce mají mít vyšší příjem z vysokorychlostního vážení

Od března 2024 dojde ke změně rozdělení příjmů z pokut uložených za přetížená vozidla. Obcím se zvýší podíl z vybraných sankcí na dvojnásobek ze současných 15 na 30 %. Administrovat přestupky za přetížené kamiony tak bude podle ministerstva dopravy pro obce výhodnější. Obce se dnes těmito pokutami v drtivé většině vůbec nechtějí zabývat.

Stejný podíl pak má mít kraj, který je odvolacím orgánem proti rozhodnutí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností (dnes má 45 %). Největší podíl, a to 40 %, zůstane příjmem vlastníka pozemní komunikace, ať už je jím kraj nebo stát.

Vysokorychlostní vážení má za cíl pokutovat přetížené kamiony, které způsobují rychlejší opotřebování vozovky. Na konci roku 2024 by mělo být na dálnicích a silnicích I. tříd v provozu celkem 13 vah.

Zvýšení sazeb mýta aneb čtvrtá složka mýta pro kamiony

V mýtném pro nákladní vozy bude sazba mýta nově zohledňovat emisní třídu CO2 vozidla v souladu s pravidly směrnice Euroviněta. Ekologičtější vozidla budou mít nižší (v případě bezemisních vozidel na elektřinu nebo vodík nulovou) sazbu za tzv. čtvrtou složku mýta. Ta podle ministerstva dopravy představuje „náhradu nákladů vyvolaných produkcí CO2 při provozu těchto vozidel“.

Faktem je, že jde o zvýšení mýta o deset až 15 procent. Aktuálně je roční příjem státu z mýtného kolem 14 miliard korun. Zvýšení mýtného by mohlo dle odhadů ministerstva dopravy přinést až dvě miliardy korun navíc do státního rozpočtu. Dopravci už varovali, že přepravní služby zdraží, což se projeví v cenách pro konečné zákazníky.

Zvýšení cen dálničních známek

Od března 2024 se změní cena dálničních známek. Cena ročních kuponů stoupne na 2 300 korun (dnes 1500 Kč), což podle ministerstva dopravy odpovídá navýšení o inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil. Stejně jako v dalších evropských zemích, kde se platí za dálnice, bude nově k dispozici jednodenní dálniční známka.

Výše poplatku vychází z evropské směrnice a bude činit 200 korun. Desetidenní poplatek klesne o čtyřicet korun na 270, měsíční se sníží o deset korun na 430.

Tagy dálniční známky konsolidační balíček Ministerstvo dopravy mýtné vážení kamionů vláda
35 komentářů