Vládní balíček: Cena roční dálniční známky vzroste o 800 korun na 2300 korun

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

Cena dálničních známek se bude automaticky valorizovat, podobně jako je to v Rakousku. Změny mají být zaokrouhleny na stokoruny.

Cena roční dálniční známky má od března příštího roku vzrůst o 800 korun na 2300 korun a napříště se má pravidelně valorizovat podobně jako například v Rakousku. Jde o jednu z položek „úsporného balíčku“, který dnes zveřejnila vláda a jehož cílem je snížení deficitu veřejných financí. Podrobnosti chce ministerstvo dopravy zveřejnit v pátek.

„Současná cena dálniční známky je platná již od roku 2012 a v důsledku vývoje cenové úrovně se propadla její reálná hodnota. Jelikož jsou sazby dálničních známek nastaveny fixní částkou a vlivem růstu cenové hladiny jejich výše postupem času reálně klesá, je nutné jejich cenu pravidelně valorizovat,“ uvádí ve svém materiálu ministerstvo financí.

Roční dálniční známka dnes stojí 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun. Elektromobily jsou od dálničního poplatku osvobozeny.

Novinkou od příštího roku má být jednodenní dálniční známka. Její cenu ministerstvo dopravy zatím nezveřejnilo, částka se bude odvíjet od ceny ročního kuponu. Podle evropské směrnice může jednodenní známka stát maximálně 9 % ceny známky celoroční.

Tagy dálniční známky úsporný balíček vláda
165 komentářů