Do tendru na Palačovskou spojku přišlo šest nabídek, nejlevnější je Colas

Vizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSDVizualizace silnice I/35 Lešná - Palačov. Pramen: ŘSD

Dvoumiliardová stavba zlepší napojení Valašska na D1, má stavební povolení.

Celkem šest nabídek přišlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na stavbu takzvané Palačovské spojky. Nejlevnější nabídku podalo sdružení firem Colas CZ, Colas Hungária a FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Akce s názvem “I/35 Lešná – Palačov” má přinést lepší spojení Valašska s dálnicí D1. O nejlevnější nabídce informoval na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Cena 2,184 miliardy korun odpovídá 99,3 % odhadované ceny. Nejdražší nabídka byla za 2,68 miliardy korun.

Soutěž trvala nezvykle dlouho, od vypsání do podání nabídek téměř přesně rok. ŘSD termín pro podání nabídek opakovaně posouvalo. Stavba má začít příští rok. V rozpočtu SFDI jsou pro ni vyčleněné peníze. Má pravomocné stavební povolení, dokončuje se majetkoprávní příprava.

ŘSD už v říjnu vybralo firmu na stavební dozor. Zakázku za 73,2 milionu korun získalo nezvykle široké sdružení s názvem SG-VPK-SD-BOZP-2022, ve kterém je celkem sedm firem. Vede ho Brnem vlastněná společnost Brněnské komunikace, členy jsou PUDIS, GeoTec-GS, IPSUM CZ, DS engineering PLUS, Komovia a slovenský Dopravoprojekt.

Mapa silnice I/35 Lešná - Palačov. Foto: ŘSD

Mapa silnice I/35 Lešná – Palačov. Foto: ŘSD

Nová silnice označovaná jako Palačovská spojka má být alternativou k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí. Má napojit Valašsko na dálnici D1. Součástí zakázky je necelých pět kilometrů nového úseku silnice I/35 z Lešné do Palačova o šířce 24,5 metru. Dalších 3,7 kilometru bude rekonstrukce D48 mezi Dubem a Palačovem. Nová silnice by měla přispět k lepší integraci a rozvoji valašského regionu právě tím, že získá napojení na důležité silniční tahy. Hotovo by mělo být v roce 2025. Stavba je popsána v informačním letáku ŘSD.

Tagy Colas CZ Firesta-Fišer I/35 I/35 Lešná - Palačov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
33 komentářů