V Plzni se po pěti měsících vrátily tramvaje na trať do Skvrňan

Opravená tramvajová trať ve Skvrňanech. Foto: M. Pecuch / Plzen.euOpravená tramvajová trať ve Skvrňanech. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

Provoz po trati bude tišší, ostrůvky jsou bezpečnější.

Plzeňské městské dopravní podniky dnes přesně po pěti měsících obnovily provoz tramvají v ulici Terezie Brzkové ve Skvrňanech. Oprava 300 metrů dlouhého úseku a přidružené stavební práce vyšly na 82 milionů korun.

Končí tak pět měsíců trvající omezení dopravy, hromadné i individuální. Důvodem opravy byl nevyhovující stav trati. „Těší mě, že se stavbu podařilo dokončit v termínu, a provoz se tak navrací do obvyklého režimu s komfortnějšími tramvajovými zastávkami. Oba tramvajové ostrůvky byly prodlouženy a o 1,5 metru rozšířeny. Přibyly zde také přístřešky pro cestující s lavičkami a zábradlí. Plzeňanům děkuji za trpělivost,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. Opravu provedla společnost Colas CZ, investorem byla Správa veřejného statku města Plzně, která měla opravu na starost.

Během stavby byla opravena tramvajová trať. Stávající železobetonové panely byly nahrazeny pevnou jízdní dráhou s izolační vanou, která bude tlumit hluk tramvajového provozu. Před kolejové oblouky byly osazeny mazníky, které přispějí k menšímu opotřebení kolejnic a také ke snížení hluku při průjezdu tramvají. Při stavbě byla také provedena kompletní rekonstrukce kanalizačního řadu v celé délce opravovaného úseku a úprava vodovodního řadu přes ulici Karla Steinera.

Cestující budou mít díky napřímení a rozšíření tramvajové zastávky Karla Steinera komfortnější a bezpečnější nástupní ostrůvky. Díky napřímení trati a zastávky totiž řidiči tramvají uvidí i na poslední dveře nových delších tramvají. V místě bylo zároveň instalováno nové veřejné osvětlení. Zrekonstruována byla také vozovka a parkovací místa v ulici Terezie Brzkové a přibyla nová parkovací stání v ulici Waltrova, včetně dvou parkovacích míst pro osoby se sníženou schopností pohybu.

(zdroj: TZ Plzně)

Opravená tramvajová trať ve Skvrňanech. Foto: M. Pecuch / Plzen.euOpravená tramvajová trať ve Skvrňanech. Foto: M. Pecuch / Plzen.euOpravená tramvajová trať ve Skvrňanech. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu
Tagy Colas CZ Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Skvrňany Správa veřejného statku města Plzně Terezie Brzkové
Žádné komentáře