Do Brna dorazila druhá tramvaj 45T, cestující začne vozit na konci ledna

Druhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMB

Tramvaj čeká před zařazením do provozu série testů.

Do Dopravního podniku města Brna (DPMB) dorazila v noci na dnešek druhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Je ve vozovně v Medlánkách. Tramvaj s evidenčním číslem 1761 čekají typové zkoušky. Do provozu s cestujícími by měla vyrazit na konci ledna.

Pokud není tramvaj schválena jako typ třeba i v jiném městě, musí najet předepsané kilometry a projít řadou technických zkoušek, které jsou potřebné pro homologaci nového typu vozu. Část zkoušek již absolvoval vůz 1760, další nutné testy provedeme společně s výrobcem na voze 1761,“ vysvětlil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Druhý vůz čeká například zkouška vytápění a větrání, vibrací, zkratová zkouška nebo test podvozků se zátěží. Ten je předepsaný na 15 tun, což odpovídá běžnému zatížení vozu při provozu s cestujícími. „Hned po úspěšném absolvování všech testů vůz nasadíme do běžného provozu. Předpokládáme, že to bude poslední týden v lednu. Současně očekáváme, že by na konci ledna měla dorazit v pořadí již třetí tramvaj,“ prozradil Havránek.

Všech pět tramvají do konce března

První tramvaj tohoto typu převzal DPMB loni na podzim. Tramvaj je obousměrná, měří 31 metrů a je široká 2,5 metru. Do plně klimatizované tramvaje se vejde 233 cestujících, z toho 64 sedících. Její elektrická výzbroj navíc umožňuje rekuperaci, tzn. navracení elektřiny při brzdění zpět do sítě, což snižuje celkovou spotřebu vozidla a tím i náklady na provoz. DPMB má objednáno pět vozů. Třetí objednaná tramvaj dorazí do Brna na konci ledna, zbylé dvě pak do konce března. Jeden vůz stojí 60 milionů korun. DPMB je nasazuje na novou trať k bohunickému kampusu.

Dopravní podnik města Brna má podepsanou rámcovou smlouvu, která mu umožňuje nakoupit v letech 2022–2026 až 40 těchto tramvají, a to v celkové hodnotě 2,4 miliardy korun. U případných dalších vozů Škoda ForCity Smart 45T typové zkoušky již potřeba nebudou. Jejich uvedení do provozu s cestujícími tak bude mnohem jednodušší a taky rychlejší. Na objednání dalších tramvají zatím město nemá jisté financování.

Druhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBDruhá tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro Brno. Foto: DPMBPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPrvní den provozu nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně a nového tramvajového tunelu. Foto: Adam ZemekPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Škoda GroupPředstavení nové tramvaje Škoda ForCity Smart 45T v Brně (říjen 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra
Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda ForCity Smart 45T Škoda Group
36 komentářů