Děti Země navrhly na Ropáka Boreckého za škrty na lokálkách, Kupku za D3

Poslední den provozu z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem. Foto: Aleš PetrovskýPoslední den provozu z Březnice do Rožmitálu pod Třemšínem. Foto: Aleš Petrovský

Ministr dopravy získal návrh i za podporu budování jezu na Labi.

Titul Ropák roku, který každoročně udělují Děti Země, mohou letos získat i dva kandidáti z oblasti dopravy. Děti Země navrhly v letošním ročníku ministra dopravy Martina Kupku za prosazování dálnice D3 nebo středočeského radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého.

Nominace dnes oznámily Děti Země. Posledním vítězem ankety se stal bývalý ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Radní pro veřejnou dopravu kraje Petr Borecký byl loni středobodem ostrých sporů o účelnosti rozhodnutí Rady kraje zrušit nebo omezit železniční dopravu na dvanácti tratích, neboť tím došlo k rezignaci na kvalitní dopravní obslužnost ekologickým druhem dopravy, a to mnohdy bez vhodné náhrady. Navíc některé tratě byly nedávno opravené. Rizikem tak je zvýšené využívání škodlivé silniční dopravy, což znamená i další poškozování podfinancované údržby silnic,“ sdělil koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země – Brno. Kraj už dříve vysvětlil, že důvodem omezení provozu je nedostatek financí a velmi nízké využití těchto tratí.

Mezi kandidáty je také ministr dopravy Martin Kupka za podporu trasy dálnice D3 na jih přes rekreační oblast v Posázaví. Kupka byl navíc navržen i za podporu výstavby jezu u Děčína se škodlivými vlivy na území NATURA 2000, které nelze nijak reálně kompenzovat.

Na titul Ropák 2021 byli dále nominováni bývalí ministři Richard Brabec a Miroslav Toman, starosta Horní Plané Jiří Hůlka, generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák, ředitel lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda, člen představenstva firmy PH-Real a. s. Jan Benda, předseda správní rady ZEVO Vráto, a. s. Václav Král, poslanec Josef Kott, ředitel MŽP v Hradci Králové Libor Hejduk a myslivec Bohumil Mach.

Do finále ankety Zelená perla se dostaly mj. tři výroky starosty Hluboké nad Vltavou a senátora Tomáše Jirsy, dva výroky poslance Evropského parlamentu Alexandra Vondry a po jednom od Ropáka 2013 a prezidenta Miloše Zemana a od držitele Zelené perly 2013 a 2019, předsedy hnutí ANO a poslance Andreje Babiše.

Výsledky anket Ropák 2021 a Zelená perla 2021 budou zveřejněny v pátek 24. června 2022 v 11 hodin na tiskové konferenci v Ekologickém institutu Veronica (Panská 9, Brno).

O Ropákovi a Zelené perle rozhoduje Komise, která má nyní 96 členů. Do ankety Ropák 2021 bylo nominováno 12 kandidátů, takže všichni postoupili do finále, a na Zelenou perlu 2021 pak 27 výroků, ve finále jich je 18.

Tagy Děti Země Ropák roku
220 komentářů