Společné řízení k obchvatu Babylonu na I/26 přerušily Děti Země

Silnice I/26 u obce Babylon. Pramen: ŘSDSilnice I/26 u obce Babylon. Pramen: ŘSD

Obchvat Babylonu je první na řadě v seznamu několika staveb, které ŘSD na I/26 na jih od Plzně chystá.

Příprava obchvatu obce Babylon (I/26) na Domažlicku, který má být jedním ze série vylepšení hlavního tahu do Bavorska mezi dálnicí D5 a hraničním přechodem Folmava, se zřejmě protáhne. Krajský úřad Plzeňského kraje aktuálně přerušil společné řízení, o jehož zahájení požádalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v červnu a které začalo koncem září.

Důvodem přerušení je skutečnost, že spolek Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu podal odvolání proti květnovému rozhodnutí krajského úřadu, kterým byla povolena výjimka z ochrany zvláště chráněných druhů. Odvolání bude řešit ministerstvo životního prostředí, až do jeho verdiktu tak nelze ve společném (stavebním a územním) řízení pokračovat.

Téměř šestikilometrová přeložka se má budovat v letech 2025–2027. Podle ŘSD současné vedení silnice neodpovídá požadavkům na tahy I. třídy, přeložka navíc uleví obyvatelům obce, kterou zatěžuje především kamionový tranzit. Babylon je rovněž oblíbené místo pro letní rekreaci, přičemž mezinárodní silnice vede těsně podél přírodního koupaliště.

Součástí stavby bude pět mostů, z nichž nejdelší (přes biokoridor a výpusť Černého rybníka) bude měřit 136 metrů. Zmizí také úrovňový přejezd na trati 184 (Domažlice – Tachov), nově silnice trať překlene. Dvoupruhová přeložka bude také doplněna o předjížděcí pruhy.

Trasa přeložky vede převážně nezastavěným územím severně a západně od obce Babylon. Případné vydání společného povolení umožní silničářům zahájit výkupy pozemků.

I/26, Babylon obchvat. Pramen: ŘSD

I/26, Babylon obchvat. Pramen: ŘSD

Obchvat Babylonu je první na řadě v seznamu několika staveb, které ŘSD na I/26 na jih od Plzně chystá. Následovat má (2026–2030) největší projekt na trase, 12,5 kilometru dlouhá přeložka silnice v úseku od dálnice D5 za Stod, která mimo jiné zahrne právě obchvat Stodu. Na něj naváže obchvat Holýšova, který se má stavět v letech 2029–2032. Zhruba ve stejné době se má stavět i obchvat Horšovského Týna.

V minulosti byly postaveny obchvat Staňkova a přeložky Horšovský Týn – Meclov, Draženov – Havlovice a Česká Kubice – státní hranice.

Tagy Babylon obchvat Děti Země I/26
66 komentářů