Desátý dopravce obnovil provoz s největším letadlem světa, trasa vede přes Česko

Airbus A380 společnosti Etihad Airways. Foto: EtihadAirbus A380 společnosti Etihad Airways. Foto: Etihad

Zpět v provozu je už více než stovka letadel A380.

Letecká společnost Etihad Airways se stala desátou leteckou společností, která vrátila do provozu největší osobní letadlo světa. Airbus A380 dnes ráno přistál na pravidelné lince z Abú Dhabí na londýnském letišti Heathrow.

Záznam prvního letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Návrat A380 Etihad Airways je dobrou zprávou i pro české Řízení letového provozu, trasa obvykle vede přes český vzdušný prostor a poplatek za navigaci letadla se odvíjí od jeho velikosti.

Z celkem deseti letadel A380 se Etihad rozhodly pro návrat čtyř letadel. Postupně se mají dostat do provozu další. Letadla byla odstavena ve francouzském Tarbes. Důvodem návratu je velký růst poptávka po létání.

Letadla A380 se během pandemie koronaviru zdála prakticky odepsaná, někteří dopravce je vyřadili zcela. Nyní ale zažívají svoji renesanci. Největším dopravcem jsou aktuálně Emirates, které provozují 87 A380. V provozu je ještě mají Singapore Airlines (10), British Airways (10), Qatar Airways (8), Qantas (7), Korean Air (5), Asiana Airlines (4), Lufthansa (2) a All Nippon Airways (2). Přes šedesát letadel zůstává odstaveno, část už byla sešrotována.

Etihad Airways létají s A380 v konfiguraci pro 486 cestujících. Kromě běžných cestovních tříd také jednu naprostou exkluzivitu – nejluxusnější cestovní třídu v komerční letecké dopravě. Nazývá se The Residence a jde o soukromou kajutu se třemi místnostmi a vlastním komorníkem. Na palubě letounu se nachází jen jedna a disponuje obývacím pokojem, ložnicí i koupelnou.

Tagy A380 Airbus Etihad Airways
31 komentářů