Emirates počítají s A380 i po roce 2040, dopravce investuje miliardy do údržby

Airbus A380 letecké společnosti Emirates během Dubai Airshow. Zdroj: EmiratesAirbus A380 letecké společnosti Emirates během Dubai Airshow. Zdroj: Emirates

Se servisem čtyřmotorových obrů pomůžou dopravci známí partneři i zcela nové vlastní opravny.

Emirates investují miliardy do budoucnosti Airbusů A380. Dopravce věří, že superjumba vydrží v provozu dalších dvacet let. K letounům podle něj neexistuje žádná alternativa. Chce proto zlepšit provozní efektivitu a dosáhnout maximalizace výkonnosti a spolehlivosti své flotily dvoupatrových letadel i v příštím desetiletí.

Během dubajského aerosalonu podepsaly Emirates dohody v hodnotě více než 1,5 miliardy amerických dolarů se sítí poskytovatelů a partnerů, kteří nabízejí služby na trhu s leteckými náhradními díly a služby údržby, oprav a generálních oprav (MRO). Využívat budou schopnosti firem, jako jsou Honeywell, Pratt & Whitney, Safran, Lufthansa Technik a další. Údržba Airbusů A380 Emirates bude probíhat například v Manile, Kantonu či Sia-menu.

„Airbus A380 je a bude i nadále velmi důležitou součástí příběhu Emirates. Náš trvalý závazek a důvěra v letoun jsou důvodem, proč intenzivně investujeme do udržování flotily v optimální kondici. Stroj zůstane základem naší sítě a nabídky pro zákazníky i v příštím desetiletí a my chceme zajistit, aby naše flotila byla v nejlepším možném stavu,“ uvedl prezident Emirates Tim Clark.

Nové opravny na letišti Ál Maktúma

Se servisem letounů pomůže také nové technické zařízení na letišti Ál Maktúma v Dubaji. Ohlášená investice ve výši 950 milionů amerických dolarů se má rozkládat na ploše jednoho milionu metrů čtverečních. Půjde o největší a nejmodernější komplex svého druhu provozovaný leteckou společností.

Zařízení bude sloužit flotile letadel Emirates a jejím provozním požadavkům. Volná kapacita může být nabídnuta i dalším. V první fázi projektu vznikne osm hangárů pro údržbu a jeden hangár pro lakování – všechny budou schopny odbavit jakoukoli velikost komerčních letadel až do kódu F, kam spadají i Airbusy A380.

„Očekáváme, že stavební práce na první fázi budou zahájeny v roce 2024 a dokončeny v roce 2027. V souladu s růstem flotily a provozními požadavky Emirates byla vytvořena rezerva pro další rozšíření, které by mohlo vést ke zdvojnásobení kapacity ve druhé fázi,“ upřesnil Ali Mubarak Al Soori, výkonný viceprezident skupiny Emirates.

VIzualizace nových opraven Emirates.Zdroj: Emirates

VIzualizace nových opraven Emirates.
Zdroj: Emirates

Letecká společnost dnes provozuje téměř 90 letounů Airbus A380. V nadcházejících měsících hodlá reaktivovat další. V loňském roce zahájily Emirates program modernizace, během které projde 67 letounů A380 kompletní obnovou všech kabin. Mnohamiliardová investice má přinést ještě lepší zákaznický zážitek z létání.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 emirates
25 komentářů