Další úsek D35 má stavební povolení. Práce na dálnici do Litomyšle mají začít příští rok

Vizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Džbánov - Litomyšl. Foto: ŘSD

Od konce dubna běží soutěž na stavitele.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o další krok blíže vybudování dálnice D35 až do Litomyšle. Ministerstvo dopravy v pátek vydalo stavební povolení po hlavní trasu dálnice 7,6 kilometru dlouhého úseku. Příprava jednoho z klíčových úseků nové dálnice je v plném proudu, běží již soutěž na zhotovitele.

Rozhodnutí o stavebním povolení je na úřední desce ministerstva dopravy. Úřad stanovil celkem 37 podmínek pro samotnou stavbu a provoz, jde ale o běžná opatření jako u jiných dálničních povolení.

ŘSD již na konci dubna vypsalo soutěž na zhotovitele, termín pro podání nabídek je aktuálně posunut na 13. července. Odhadovaná cena je 4,518 miliardy korun. Ceny dálničních staveb v poslední době u ŘSD v soutěžích výrazně klesly.

ŘSD počítá se zahájením příští rok a dokončením v roce 2027. Probíhá také záchranný archeologický výzkum. ŘSD již získalo stavební povolení pro vedlejší stavební objekty. Vykoupeno je přes 83 procent pozemků.

D35: Úsek Džbánov  - Litomyšl

Trasa dálnice začíná za MÚK Džbánov, kde navazuje na předchozí úsek této dálnice D35 Vysoké Mýto – Džbánov. Je vedena rozptýleným osídlením jižně od stávající silnice I/35. Mezi obcemi Hrušová a Cerekvice nad Loučnou kříží stávající silnici I/35 a dále je vedena severně od této komunikace členitým terénem směrem k Litomyšli. Trasa je ukončena severně před obcí Sedliště, kde navazuje na další úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

ŘSD aktuálně soutěží úseky Hořice – Sadová, Ostrov – Vysoké Mýto, tunel Homol a obchvat Vysokého Mýta, před několika týdny začala stavba úseku Janov – Opatovec.

Tagy D35 D35 Džbánov - Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů