Další město zavádí sdílená kola. Do Jičína míří nextbike

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Půjde o pilotní provoz na jeden rok.

Jičín se stane dalším městem, které zavede sdílená kola. Radní města rozhodli o podpisu smlouvy se společností nextbike Czech Republic, která do města poskytne 60 jízdních kol. Město využije na projekt dotaci Královéhradeckého kraje.

O rozhodnutí informovalo město v tiskové zprávě. Pilotní projekt potrvá po jeden rok, poté bude přínos sdílených kol vyhodnocen. Kola budou občanům k dispozici od března 2024.

Na území Jičína bude asi 20 stanovišť s  jízdními koly. Po dohodě se společností Nextbike bude prvních 15 minut pro uživatele zdarma a náklady budou hrazeny z rozpočtu města, poté bude poplatek 25 Kč za každou zahájenou půlhodinu. Rozmístění odpovídá výsledkům dopravních průzkumů, které město Jičín v minulosti zadalo. Kola budou i v Popovicích a Roubousích. Protože půjde o pilotní projekt, na základě praxe se může rozvržení stanic změnit. V žádném případě se nejedná o pevně stanovené schéma.

Nextbike se jako jediný účastnil předběžných tržních konzultací k plánované veřejné zakázce. Město za kola zaplatí 1,3 milionu korun, počítá s dotací až půl milionu korun od Královéhradeckého kraje.

Tagy Jičín nextbike sdílená kola
24 komentářů