Další budoucí trasa vysokorychlostní trati má GIS portál, lidem usnadní dotazy

Vysokorychlostní jednotka TGV ve Francii. Foto: SNCF / Správa železnicVysokorychlostní jednotka TGV ve Francii. Foto: SNCF / Správa železnic

Jde o již pátý úsek, který mohou lidé připomínkovat online.

Správa železnic spustila další GIS portál pro přípravu vysokorychlostních tratí. Přes webové rozhraní mohou lidé klást dotazy k trase budoucí železnice a připomínkovat její umístění v území. Je dostupný zde.

Nový geografický informační systém (GIS) se týká úseku Velká Bíteš – Brno, jedné z částí budoucí vysokorychlostní trati z Prahy do Brna. Přehledně ukazuje předpokládanou trasu vysokorychlostní trati zasazenou do mapových podkladů. Návštěvníci GIS portálu mohou pomocí jednoduchého systému klást dotazy či připomínky přímo k místům, která je zajímají. Následné odpovědi budou do portálu zasílat přímo odborníci ze Správy železnic.

Trasa VRT Vysočina, fáze 1. Foto: Správa železnicTrasa RS 1 v úseku Velká Bíteš - Brno. Foto: Správa železnic

GIS portál pro úsek VRT Vysočina fáze I je veřejnosti přístupný od začátku letošního roku. Zájemci najdou odkaz na webových stránkách Správy železnic v sekci úseku VRT Vysočina fáze I. Portál nabízí uživatelům zobrazení různých typů podkladových map – například základní, katastrální nebo hlukovou. Díky tomu budou lidé schopni rozlišovat prvky, jako jsou silnice, mosty, tunely a další. Mapové podklady rovněž ukážou, zda je plánovaná trať situována v zářezu, nebo na náspu.

Webové stránky Správy železnic již poskytují online přístup ke GIS portálům pro úseky VRT Jižní Morava, VRT Moravská brána I, VRT Moravská brána II a VRT Polabí. Postupně vzniknou pro všechny plánované úseky vysokorychlostních tratí.

Tagy GIS portál Správa železnic Velká Bíteš - Brno VRT VRT Vysočina VRT Vysočina Fáze 1
72 komentářů